Optimisme is dodelijk

aanrader Coverafbeelding van: Optimisme is dodelijk

Trefwoord(en)
gezin
schuldgevoel
fobieën
groepsrelaties

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Petula De Wilde is een zestienjarig meisje dat denkt dat ze voor het ongeluk geboren is. Ze is extreem voorzichtig met alles wat ze aanraakt of wat ze doet, want overal schuilt gevaar. Ze volgt een therapie in een soort knutselklasje, wat weinig aarde aan de dijk brengt. Dan stapt Jacob haar klasje binnen. Hij weet de wereld van Petula binnen te dringen en haar stukje bij beetje weer naar de gewone wereld te brengen. Maar hij heeft zelf ook een vreselijk geheim.

Dit verhaal draait voornamelijk rond de psychologie van de personages. In het begin zijn de verschillende personages erg hard voor elkaar. Het is pas als ze elkaars – bijzondere – wereld leren kennen dat ze elkaar beter leren begrijpen en respect krijgen voor wat de ander doet of zegt. Dat is niet de verdienste van de begeleidster van de groep maar van de groep zelf, die onder impuls van Jacob en Petula een manier vinden om in het reine te komen met hun verleden en zo de draad van hun leven weer op te nemen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Petula, in de ik-vorm. De lezer leert haar en de andere personages kennen vanuit haar kijk op de anderen. En haar kijk op de wereld is al niet erg positief. Toch weet ze de wereld zoals zij die ervaart op een humoristische manier te beschrijven, hoe pessimistisch ze ook ingesteld is. De personages evolueren naar gelang het verhaal vordert en vooral Petula en Jacob zetten daarbij enorme stappen. De twee jongeren op het einde van het verhaal zijn niet meer die van in het begin.
Dit psychologisch verhaal moet het niet zozeer van spanning hebben dan van de onderlinge relaties tussen de jongeren. Door de manier van vertellen blijft de lezer erg geboeid.
Een aanrader.

Pol Van Damme - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Susin Nielsen   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2017

ISBN
9789047708933

Aantal pagina's
259

Prijs
€15,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Optimists Die First

Vertaler(s)
Barbara Zuurbier
Lydia Meeder