Opgejaagd – De Eindeling, deel 1

Byx is een dariene, een hondachtig wezen, de jongste van de roedel. Maar als zij op een dag het hol verlaat om naar de zee te gaan kijken, weet ze niet dat ondertussen haar hele familie wordt uitgemoord. Zij blijft over als laatste van haar soort, een Eindeling. Ze gaat op zoek naar veiligheid, maar die is niet zomaar te vinden. Ze ontmoet wel enkele bondgenoten die met haar mee optrekken. Maar gevaren loeren om elke hoek. Tijdens hun zoektocht naar mogelijk nog overlevende darienes, ontdekken ze een vreselijk geheim. Niet enkel Byx is in gevaar.

De lezer wordt meegevoerd naar een bijzondere wereld waarin wezens leven die lijken op dieren die de lezer kent, maar toch heel anders zijn. Elke soort heeft zo zijn eigen sterkte en verborgen magie. Daarnaast leven er ook gewone dieren als honden of paarden in een omgeving waar mensen streng worden geregeerd door een machtig heerser.
Deze fantasievolle wereld heeft naast die bijzondere fauna ook zijn eigen flora met eveneens nieuwe, ongekende namen. Dat maakt het lezen mogelijk wat moeilijk en minder makkelijk voorstelbaar al wordt de lezer al snel meegezogen in deze wereld. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Byx, in de ik-vorm. De lezer ervaart die bijzondere wereld dus door haar ogen en hij/zij weet enkel wat Byx ervaart, doet, hoort, ziet en denkt.
Tussen de regels door kan de lezer ook nog andere dingen ontdekken, zoals het probleem van ‘anders zijn’ of het niet aanvaard worden in een gemeenschap tot zelfs populisme toe. Het zit verweven in het verhaal al zal niet iedereen het zien.
De personages van de dieren zijn antropomorfisch beschreven; ze hebben dus heel wat menselijke eigenschappen, waaronder ook spreken met mensen en andere wezens. Daarnaast bezitten ze ook nog eens een bijzondere, magische gave die hen nog meer speciaal maakt.
In eerste instantie moet de lezer zich wel wat inleven in deze fantasierijke wereld maar eens dat gebeurd is, volgen de gebeurtenissen elkaar snel op en blijft de spanningsboog gespannen. Daardoor blijft de lezer geboeid.
Het verhaal vormt een afgerond geheel, maar is niet af. Dit is het eerste deel van de reeks. Het is uitkijken naar het vervolg ervan.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Katherine Applegate   

Illustrator
Max Kostenko   

Uitgeverij
Billy Bones   


Reeks
De Eindeling

Jaartal
2019

ISBN
9789030504351

Aantal pagina's
395

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Endling #1 – The Last

Vertaler(s)
Hanneke van Soest