Operatie Tortuga

Coverafbeelding van: Operatie Tortuga

Trefwoord(en)
eiland
slavernij
schatzoeken
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Bij toeval vinden Thom en zijn buurmeisje Lin een erg oude kaart van Bonaire waarop een punt met een kruisje staat aangegeven. Op hun zoektocht naar wat het kan betekenen, komen ze er achter dat het mogelijk om een schat gaat. Daarvoor moeten ze dus naar Bonaire. Op dit paradijselijke eiland blijken er meer ‘kapers op de kust’. Met behulp van enkele plaatselijke bewoners vinden ze enkele aanwijzingen. Maar brengt die hen naar de schat?

De auteur voegt zelf een uitleg toe waarom hij dit boek geschreven heeft. Hij heeft de plot bedacht om de situatie van Bonaire onder de aandacht te brengen, zowel in het verleden – met de onmenselijke slavenhandel – als in het heden. Omdat de leefomstandigheden van de plaatselijke bewoners niet altijd zo rooskleurig zijn als de vele hotels met toeristen doet vermoeden.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Thom en Lin. Het zijn twee ondernemende tieners die ook al in het vorige boek – Expeditie Toi Moko – een avontuur beleefden. Er zitten ook een aantal korte tijdssprongen in het verhaal naar het verleden. Zoals de slavenarbeid en het kapersleven. Deze zijn nodig om de hedendaagse gebeurtenissen te begrijpen. Ze staan ook in een iets andere letter.
Er zitten echter wel enkele erg toevallige toevalligheden in het verhaal die bij de aandachtige lezers de wenkbrauwen doen fronsen. Verder leest het verhaal erg vlot. Al is de spanningsboog niet erg gespannen door de vele beschrijvingen van de omstandigheden op Bonaire.
Achteraan is er nog een informatief deel opgenomen waarin de lezer meer informatie krijgt over het verleden van Bonaire, de cultuur, de natuur en zijn relatie met Nederland.
Goed voor een hele tijd ontspannen leesplezier met daarbij een beeld van Bonaire en de leefomstandigheden van zijn bewoners.

Pol Van Damme - oktober 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Fedor de Beer

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2020

ISBN
9789000373550

Aantal pagina's
228

Prijs
€17,99