Opa heeft dementie

Coverafbeelding van: Opa heeft dementie

Trefwoord(en)
grootouders
dementie

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Er is iets aan de hand met de opa van Marie. Hij vergeet haar op te halen van school, laat het vuur branden wanneer hij gekookt heeft en rijdt verkeerd met de fiets. Wanneer de mama van Marie haar opa meeneemt naar het ziekenhuis voor een onderzoek, blijft Marie bij oma. Die heeft bezoek van haar huisarts, dokter Sanne. Wanneer oma zegt dat ze moeilijk kan geloven dat opa niet meer te genezen is, kruipt Marie weg in haar net gebouwde tentenkamp. Dokter Sanne kruipt haar achterna en vertelt Marie over de ziekte van opa, dementie. Ze vertelt over het grote tentenkamp voor hippo’s in onze hersenstad. Die hippo’s worden bij opa gehinderd door breinbrekers: Aloïs, Vats, Fronto en Lowie. In het ziekenhuis wordt onderzocht welke van die breinbrekers veel hindernissen bezorgt bij opa. Genezen is niet mogelijk, maar over de hele wereld zijn wetenschappers op zoek naar oplossingen. Het enige dat Marie en oma nu kunnen doen, is goed voor opa zorgen. En onthouden dat hij hen graag ziet en zij hem. Want dat is het belangrijkste.

Met dit toegankelijke verhaal over dementie probeert de auteur in heldere taal uit te leggen wat dementie is. Ze stelt vier grote ziektebeelden voor aan de hand van de vier breinbrekers. Zo wordt duidelijk dat er verschillende vormen van dementie bestaan en dat alles te maken heeft met problemen in je hersenen. Na het verhaal vind je achteraan in het boek extra uitleg voor de begeleidende volwassene, achtergrondinfo op een bevattelijke manier die je kan helpen wanneer er vragen gesteld worden. In het verhaal komen ook de rol van de huisarts, de mantelzorger en de familie aan bod. Zeker voor kinderen is het belangrijk om te begrijpen wat er mis is met iemand die ze graag zien.
Het verhaal is duidelijk en rechtlijnig. Het is vooral bedoeld om alle informatie over dementie op kindermaat te vertellen. Om het geheel toegankelijker te maken, werd het voorzien van sfeervolle en kleurrijke illustraties. Die zorgen voor een meerwaarde want ze maken het verhaal herkenbaar en ook wat vrolijker, ondanks het moeilijke onderwerp. De fantasievolle benadering van de hersenstad, de hippo’s en de breinbrekers maakt het probleem van opa heel visueel en helpt de lezer om alles beter te begrijpen.
Een toegankelijk verhaal op kindermaat over de verschillende vormen van dementie.

Mik Ghys - juli 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Sarah Wulteput

Illustrator
Seppe Van den Berghe   

Uitgeverij
Mammoet


Jaartal
2024

ISBN
9789462674912

Aantal pagina's
38

Prijs
€20,00