Op zoek naar Paulie Fink

aanrader Coverafbeelding van: Op zoek naar Paulie Fink

Trefwoord(en)
middelbare school
klas
identiteit
vriendschap
wedstrijden

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Tegen haar zin moet Caitlyn met haar moeder verhuizen en begint ze het schooljaar op een nieuwe school. Het is een experimentele school waar de oudere kinderen voor de kleintjes zorgen en zelfs de geiten voeren. Maar het is vooral de klasgroep waarin Caitlyn terechtkomt die haar verbaast. Want een heel populaire jongen, Paulie Fink, is er niet meer. Elk heeft zo zijn eigen beeld over deze legendarische jongen die de klas en school regelmatig op stelten zette. Caitlyn voelt zich een buitenstaander. Dan beslissen ze dat ze door middel van een wedstrijd een nieuwe Paulie Fink willen kiezen en Caitlyn moet spelleider en jury zijn. Maar hoe moet ze dat doen?

De lezer komt samen met Caitlyn in een zeer atypische schoolomgeving terecht. Een omgeving waarin ze zich helemaal niet thuis voelt en ook niet gewenst. Ze heeft dan ook erge heimwee naar haar vorige school en vriendinnen.
Het verhaal is heel apart opgebouwd en de lezer moet echt wel mee willen gaan in die opbouw. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Caitlyn, in de ik-vorm. De lezer ervaart dus mee hoe ze zich voelt en hoe ze reageert op de situaties die zich voordoen. Maar telkens worden de hoofdstukken afgewisseld met interviews die Caitlyn afneemt van de andere kinderen en zelfs van leerkrachten. Die interviews staan in een ander lettertype, maar horen bij het verhaal want ze geven het standpunt of interpretatie weer van de geïnterviewde op een bepaalde gebeurtenis.
De personages en gebeurtenissen worden levensecht beschreven en komen heel realistisch en herkenbaar over, net als de dialogen tussen de leerlingen en de verwoording van de gevoelens.
Doorheen het verhaal evolueert Caitlyn van iemand die zich eerder afzet tegen de gebeurtenissen op die nieuwe school naar iemand die uiteindelijk erg begaan wordt met de school en haar klasgenoten. Iets waarover ze zichzelf verbaast. Maar ook haar medeleerlingen veranderen doorheen het verhaal.
Het verhaal vraagt dus wel enige doorzetting van de lezer. Zeker in het eerste deel moet de lezer zich de opbouw van het verhaal eigen maken en uitvissen hoe de vork in de steel zit. Maar naarmate het verhaal vordert, intrigeert het verhaal zodanig dat de lezer geboeid blijft. Het verhaal evolueert naar een prachtig slotgebeuren dat de lezer absoluut niet onberoerd laat. Al sluit het verhaal af met een open einde.
Bijzonder opgebouwd verhaal waarin alle elementen erg knap in elkaar worden verweven en blijft nazinderen. Een aanrader!

Pol Van Damme - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Ali Benjamin   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2020

ISBN
9789000370214

Aantal pagina's
298

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Next Great Paulie Fink

Vertaler(s)
Lidwien Biekmann