Op zoek naar jou

Coverafbeelding van: Op zoek naar jou

Trefwoord(en)
zoektochten
Nederlands-Indië
gezin
identiteit

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Na de capitulatie van Japan in 1945 verlaat de vijftienjarige Neeltje met haar tante het kamp waar ze drie jaar hebben vastgezeten. Haar moeder is er enkele maanden geleden gestorven en haar vader is spoorloos. Samen met haar tante gaat Neeltje op zoek naar haar vader. Dat blijkt geen makkelijke opdracht en Neeltje heeft weinig geduld. Ook is het nog niet overal veilig en moeten ze verschillende keren naar andere plaatsen verhuizen. Onderweg ontmoet ze Thimo. Er slaat een vonk over, maar dan raken ze elkaar weer kwijt in alle drukte. Neeltje heeft het er erg moeilijk mee.

Dit verhaal, dat gebaseerd is op een waargebeurde geschiedenis, neemt de lezer mee naar de verwarrende periode in Zuidoost-Azië net na de Tweede Wereldoorlog. Vele mensen zijn op zoek naar verloren familieleden, het openbaar vervoer werkt niet optimaal en er heerst onrust in het land. De Indonesiërs willen onafhankelijkheid en komen in opstand tegen het Nederlandse bestuur. Nederlanders zijn dus niet veilig.
Het verhaal verloopt chronologisch. Soms met kleine tijdssprongen en één keer zelfs met een tijdssprong van twee jaar vooruit. Neeltje heeft ook herinneringen aan betere tijden toen ze als kind meereisde met haar ouders door Amerika.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Neeltje. Het beeld dat zij over haar vader heeft, wijkt erg af van de werkelijkheid. Haar vader blijkt strikte plannen met haar te hebben. Maar deze plannen passen niet in het levensbeeld van Neeltje.
Er wordt een erg autoritaire vader geschetst waar de rebelse Neeltje niet tegen op kan. Ondanks het feit dat ze vrij is, voelt ze zich helemaal niet vrij, integendeel. Alles wordt boven haar hoofd beslist. In haar dromen komt haar moeder soms voor met bruikbare tips.
Het verhaal leest wel vlot, maar kent geen grote spanningsboog. Het lijkt eerder het relaas van een meisje dat zich, na de gevangenschap tijdens de oorlog, moet schikken naar de beslissingen van haar vader. Iets wat een hedendaagse jongere niet zou laten gebeuren.
Er wordt in het verhaal telkens over ‘Indië’ gesproken, dat in die tijd ‘Nederlands-Indië’ was, het huidige Indonesië. Voor de beoogde doelgroep kan dit wel verwarrend overkomen, want ‘Indië’ is een totaal ander land.
Een niet helemaal overtuigend verhaal over een zelfstandig maar ongeduldig meisje dat zich moet schikken naar de wil van haar vader en daar pas jaren later aan weet te ontsnappen.

Pol Van Damme - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Syl van Duyn

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2020

ISBN
9789000352944

Aantal pagina's
268

Prijs
€16,99