Op zoek naar de nachtegaal

Coverafbeelding van: Op zoek naar de nachtegaal

Trefwoord(en)
zussen
broers
ongeval
rouwen
rouwverwerking
weglopen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Elke lente gaan Jasper en zijn zus Rosie in hun boom zitten en luisteren ze of ze de nachtegaal horen. Rosie is gaan studeren maar heeft Jasper beloofd echt op tijd terug te komen om samen hun nachtegaal te beluisteren. Maar als zijn zus niet komt opdagen, en Jasper de nachtegaal nog geen enkele avond gehoord heeft, besluit hij naar beiden op zoek te gaan. Zijn Vogelboek, dat zijn hoofd rustig houdt op drukke momenten, stopt hij in zijn rugzak en hij vertrekt.

Op zoek naar de nachtegaal is niet het eerste verhaal waarin een hoofdpersonage door een rouwproces gaat. Hoewel de dood nog altijd een beetje taboe is in de wereld van de kinderliteratuur komen er meer boeken op de markt die dit moeilijke thema bespreekbaar maken. Het draait dan nog vaak om het overlijden van een grootouder of huisdier, de meer voor de hand liggende overlijdens waar bijna elk kind wel mee te maken krijgt. Een oudere broer of zus die overlijdt, kom je niet vaak tegen. In Op zoek naar de nachtegaal is dus niet alleen de keuze van wie er overlijdt bijzonder, maar ook de manier waarop Jasper (niet) rouwt. Hij vertrekt op zijn wandeltocht als zijn zus al overleden is en hij hier al van op de hoogte gebracht is. Toch lijkt die boodschap niet echt te zijn doorgedrongen. En hoewel hij op zijn reis met momenten wel aan het verschrikkelijke nieuws denkt, duurt het tot de laatste bladzijden voor hij het écht gaat beseffen en zijn rouwproces kan starten. Of dat geloofwaardig is voor een kind van 10 jaar kan ik niet zeggen, maar ongewoon is het wel. Het werkt in ieder geval.
Op zoek naar de nachtegaal is een ontroerend en hartverscheurend mooi boek. Iedereen die iemand dierbaar verloren heeft, kan troost putten uit Jaspers verhaal. Als vogelliefhebber is het zéker het lezen waard.

Mathilde Lemm - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Sarah Ann Juckes

Illustrator
Sharon King-Chai

Uitgeverij
Billy Bones   


Jaartal
2022

ISBN
9789030508533

Aantal pagina's
255

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Hunt for the Nightingale

Vertaler(s)
Marjolijn Huiberts