Op zoek naar Beer

aanrader Coverafbeelding van: Op zoek naar Beer

Trefwoord(en)
ijsberen
zoektochten
poolgebieden
klimaatverandering

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

April Wood denkt meer dan anderhalf jaar na haar avontuur op Bereneiland waarbij ze  haar vriend Beer naar Spitsbergen bracht, nog steeds aan hem. Als ze verneemt dat er op Spitsbergen een ijsbeer is neergeschoten, overtuigt ze haar vader om terug naar dit noordpoolgebied te reizen. Daar aangekomen loopt het niet allemaal zoals April het in gedachten had. Hoe vind je een ijsbeer terug op die eindeloze bevroren toendra’s en gletsjers? En is dat dan wel haar vriend Beer?

Dit boek is een vervolg op het verhaal over April en Beer in ‘De laatste Beer’. Net als in het eerste verhaal sluit de lezer April in zijn hart en hoopt hij net als zij dat alles goed gaat met Beer. In een prachtige en erg rijke taal verwoordt de auteur de gevoelens bij April in haar zoektocht. Maar ook de prachtige natuur en de snel wisselende weersomstandigheden worden heel beeldend beschreven.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van April, in de ik-vorm. De lezer kijkt door haar ogen naar de gebeurtenissen en de omgeving. Haar bijzonder sterke gevoelens voor de natuur en de dieren en haar bezorgdheid over de klimaatverandering komen heel uitgebreid aan bod. Want naast dit episch avontuur wil de auteur ook heel duidelijk haar standpunt over de invloed van de mens op het klimaat benadrukken alsook de noodzaak om het milieu te beschermen.
Het verhaal verloopt chronologisch en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op waardoor de lezer bijzonder geboeid verder wil lezen. De heel speciale band die April met Beer heeft, is bijna magisch en mondt uit in een heel ontroerend slot, zonder dat dit melig wordt.
Het verhaal is in een grotere letter op een ruime bladspiegel gedrukt. Dat maakt het erg makkelijk voor de jonge lezer. Ook zijn er heel wat grijzige illustraties opgenomen die het verhaal verluchtigen.
In een nawoord verduidelijkt de auteur waarom ze dit verhaal moest schrijven. Waarbij ze nogmaals benadrukt dat de vriendschap tussen een ijsbeer en een mens écht niet aan te raden is. Haar doel met dit verhaal is dat het dringend nodig wordt dat er fundamenteel iets gedaan wordt tegen de klimaatverandering die de leefsituatie van de ijsberen zo erg bedreigt. En bij uitbreiding al het leven op aarde. Achteraan zijn nog een hele reeks websites vermeld waar de lezer meer informatie kan vinden, al dan niet in het Nederlands.
Een absolute aanrader!

Pol Van Damme - maart 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Hannah Gold   

Illustrator
Levi Pinfold   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2024

ISBN
9789021489797

Aantal pagina's
328

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Finding Bear

Vertaler(s)
Sandra C. Hessels