Op een verre planeet

Coverafbeelding van: Op een verre planeet

Trefwoord(en)
samenleving
fantasie
liefde
verzoenen
ruimte

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Het succes-duo van ‘De Gruffalo’, Donaldson en Scheffler, waagt zich in dit kleurrijke prentenboek aan een dolle fantasie op ‘Romeo en Julia’ voor een jong doelpubliek. Gelukkig loopt het helemaal anders af…
Ergens op een verre planeet leefden de Rooien – allemaal rode wezens – en niet ver daarvandaan de Blauwen – allemaal blauwe wezens. Van kindsbeen af werd hen ingepeperd om niet met elkaar om te gaan. Allerlei niet mis te verstane vooroordelen onderbouwden deze waarschuwingen. Maar Rooie Margreet en Blauwe Daan konden niet aan elkaar weerstaan. Tot groot ongenoegen van de anderen. De enige oplossing: weg naar een verder dan verdere planeet met opa’s rode raket. De Rooien en de Blauwen beschuldigden elkaar van ontvoering. Samen vlogen ze met de blauwe raket langs vele planeten om Margreet en Daan terug te vinden. Dat liep niet van een leien dakje. Maar ondertussen…

Dit vrolijke, fantasierijke relaas is hoogst herkenbaar en dus een knappe aanzet tot reflectie en gesprek over de samenleving nu. Maar tegelijkertijd is het een prettig verhaal dat zich lekker laat voorlezen puur voor het plezier.
De tekst op rijm is ritmisch en gevarieerd. Een welverdiende pluim voor de vertaling, want Westera zet de tekst en het rijmen met gemak naar haar hand. Zij vindt nieuwe woorden uit die heerlijk klinken. Zoals fretsels en vlaaibomenhout, welwaterthee en groene tramploen, de Hazzelplaneet en planeet Vlodder, Kwilt de planeet van de Kwelten en Staboei de planeet van de Stilten op stelten. Enzovoort… Deze rijkdom aan woorden smaken heerlijk in de (voorlees)mond.
De prenten in felle kleuren hadden misschien subtieler gekund, maar dit is duidelijk de keuze van de illustrator die het doelpubliek zeker zal smaken. Zij zitten vol grappige details die zich graag laten ontdekken en vertellen het ganse verhaal met gemak. Zo zullen kinderen urenlang geboeid kunnen kijken en zoeken in heel deze kosmische fantasie.
Een niet te versmaden fantastisch verhaal over vooroordelen en angst voor het onbekende, perfect voor jonge dreumesen maar even goed voor volwassenen die zich zullen verkneukelen in zoveel voorleesplezier.

Eric Vanthillo - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Julia Donaldson   

Illustrator
Axel Scheffler   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2019

ISBN
9789025771232

Aantal pagina's
34

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Smeds and The Smoos

Vertaler(s)
Bette Westera