Op de rand van het niets

Coverafbeelding van: Op de rand van het niets

Trefwoord(en)
toekomst
overleven
autisme
sciencefiction

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Denise, 16 jaar, probeert geduldig op haar moeder te wachten terwijl zij de laatste spullen bij elkaar haalt om te vertrekken naar een tijdelijke ondergrondse bunker. Daar zullen ze de inslag van de komeet uitzitten die genadeloos zal inslaan op aarde. Denise’s moeder blijft echter eindeloos rondrennen, en haar zus Iris is nergens te bekennen, waardoor de kans dat ze tijdig de bunker halen steeds kleiner wordt en uiteindelijk zienderogen wegkwijnt. Door een toevallige ontmoeting komen ze echter toch nog terecht op het generatieschip ‘De Nassau’, één van de schepen gebouwd om met een fortuinlijk deel van de wereldbevolking een andere planeet te koloniseren. Alle andere generatieschepen hebben de aarde al lang verlaten, maar ‘de Nassau’ kon door technische problemen niet tijdig vertrekken. Denise en haar moeder mogen daarom op het generatieschip blijven tot na de inslag. Daarna moeten ze echter weer vertrekken. Er zijn namelijk geen vrije plaatsten meer op het schip, en daarenboven mogen enkel mensen met praktische vaardigheden die kunnen bijdragen aan het onderhoud van het schip aan boord. Maar Denise is slechts een gewone middelbare school studente en is bovendien autistisch. Niet meteen wat ze nodig hebben dus. En het feit dat haar moeder verslaafd is aan drugs helpt uiteraard ook niet. Maar wanneer er plots enkele plaatsen vrijkomen op het schip is Denise vastberaden om die plaatsen te bemachtigen voor haar en haar familie. Kan ze én tijdig haar zus vinden, én haar nut bewijzen?

Op de rand van het niets begint sterk en neemt je meteen mee in Denise’s hopeloze situatie waarin de tijd wegtikt en de komeet elk moment kan inslaan. Het boek bevat zeker nog enkele andere beklijvende scenes, zoals wanneer Denise en enkele passagiers van het schip op zoek naar voedsel en bruikbaar materiaal in een nabije luchthaven overvallen worden door een tsunami, als gevolg van de komeetinslag. Maar van een aaneenschakeling van spannende momenten moet dit boek het niet meteen hebben. Een groot deel van het boek draait rond Denise’s strijd om aan boord van het generatieschip te blijven: haar zoektocht naar manieren om zich te bewijzen. De schrijfster werkte daarom heel erg verscheiden personages uit die de interacties in het verhaal realistisch en meeslepend maken. Denise’s drugsverslaafde en narcistische moeder, haar vrijzinnige en strijdlustige zus Iris, die bovendien transgender is, of de verlegen Max, die zijn ticket aan boord van de Nassau verdiende door zijn geavanceerde computerskills. Vooral Denise, het hoofdpersonage en ook de verteller van het verhaal, is als personage erg sterk uitgewerkt. De schrijfster, die zelf autistisch is, weet heel erg goed te tonen hoe Denise’s autisme werkt, hoe het soms een groot struikelblok is, maar toch af en toe in haar voordeel kan spelen. Wanneer het overgebleven voedsel op het schip geïnventariseerd moet worden bijvoorbeeld. Ook de interacties met de andere personages leggen veel bloot over hoe mensen soms juist, maar ook heel fout kunnen reageren op Denise’s autisme. Al die informatie wordt heel realistisch en verhelderend verwerkt in het verhaal. Corinne Duyvis, hoewel een Nederlandse schrijfster, schreef het boek oorspronkelijk in het Engels, getiteld “On the Edge of Gone”. Dit geeft het boek meteen een universeel karakter, waardoor er ook weinig verwijzingen of taalgebruik aanwezig zijn die het boek ‘Hollands’ doen aandoen. Tot slot is ook het realisme van het verhaal een groot pluspunt. Gezien de setting van het verhaal de nabije toekomst is, introduceert de schrijfster heel natuurlijk enkele nieuwe technologieën, zoals een ‘tab’ waarmee iedereen communiceert en online gaat. Alles blijft echter behapbaar. Zo is de ‘tab’ duidelijk een ver-geëvolueerde smartwatch. Ook de omgeving na de inslag van de komeet weet de schrijfster heel realistisch weer te geven, zoals de overstromingen of het stof dat het zonlicht blokkeert en heel de omgeving in duisternis omhult.

Een fascinerend, realistisch en meeslepend verhaal over wat het kost om te overleven zonder de nodige survival skills, maar met een stevige dosis doorzettingsvermogen en een grote wil om te overleven. Én dat bovendien interessante thema’s – zoals racisme, autisme, genderdiversiteit en verslaving – moeiteloos integreert.

Elise Cools - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Corinne Duyvis   

Uitgeverij
HarperCollins   


Jaartal
2017

ISBN
9789402723007

Aantal pagina's
350

Prijs
€15,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
On the Edge of Gone

Vertaler(s)
Angelique Verheijen