Oostende is niet ver meer

Coverafbeelding van: Oostende is niet ver meer

Trefwoord(en)
18e eeuw
scheepvaart
India
familiegeheimen

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Oostende, 1728. Joannes gaat als scheepsjongen mee naar Bengalen op een schip van de Oostendse Compagnie. Hij wil rijk terugkomen, voor Nel. Als hij vertrekt, voelt zij zich echter in de steek gelaten. Ze heeft het thuis niet gemakkelijk. Gelukkig is er de kleine Isabella, waar Nel kindermeisje voor is. Met haar bedenkt ze de meest fantastische vertellingen. Maar gelukkig is ze niet. Kan ze ontsnappen aan de greep van haar ouders? Ziet ze Joannes ooit nog terug?

Dit verhaal speelt zich een hele tijd geleden af en wordt door de auteur verteld, afwisselend vanuit het standpunt van Joannes en Nel. De lezer leert Joannes kennen als een ondernemende jongeman die geen kans laat liggen om verder te komen in het leven. Al krijgt hij een aantal moeilijke periodes te verwerken, hij heeft een doel voor ogen. Terwijl Nel zowat wegkwijnt in Oostende en gevangen zit in een beklemmende gezinssituatie en zich enkel kan optrekken aan de vrolijke Isabella.
In het verhaal zitten een aantal tijdssprongen en vooral bij de hoofdstukken over Joannes lijken die lang te duren – er is sprake van ‘maanden hier’ en ‘weken later daar’ – toch zal hij na drie jaren terug in Oostende aankomen. Dat komt soms wat verwarrend over. Ook al omdat de plaatsnamen niet bekend voorkomen en de lezer zich ook niet echt kan ‘oriënteren’ waar Joannes zich eigenlijk bevindt in Indië. Komt daar nog de politieke kant bij van Britten en Hollanders die het werk van de Oostendse Compagnie tegenwerken, wat ook nog voor de nodige vertraging zorgt.
Ook in de hoofdstukken over Nel zitten tijdssprongen, al is het hier makkelijk om te volgen omdat ze zich afspelen in Oostende en omgeving. Over haar verneemt de lezer weinig meer dan dat ze zich erg ongelukkig voelt. Het geheim dat ze meedraagt, zal pas naar het einde toe duidelijk worden. Dan wordt het gedrag van haar vader min of meer verklaarbaar, al blijft zijn houding nog vraagtekens oproepen bij de lezer.
Een verhaal dat het verleden van Oostende en enkele van haar toenmalige inwoners tot leven brengt.
Achteraan in het boek worden een aantal personen en plaatsen beschreven en een aantal woorden verklaard.

Pol Van Damme - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Katrien Van Hecke

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2022

ISBN
9789044843729

Aantal pagina's
234

Prijs
€17,95