Oorlogspost
Dit boek bevat wel een chronologisch verhaal, maar dat is helemaal ondergeschikt aan het doel. Want doorheen het verhaal van Frans , de brieven van Karel en samen met een groot aantal foto’s, krijgt de jonge lezer een beeld van het ‘gewone leven’ in Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het begint met de oorlogsdreiging, het oproepen van soldaten, het uitbreken van de oorlog, de vlucht voor het oprukkende Duitse leger, het leven onder de bezetting tot de bevrijding. Tussendoor krijgt de lezer een aantal brieven van Frans’ broer Karel aan het front. Zo ontstaat er een wisselwerking tussen het leven aan het front en het leven onder de bezetting. Daarenboven krijgt de lezer ook de ongerustheid mee van de ‘thuisblijvers’ over hun zoon aan het front. En lijkt Frans een spion op het spoor waardoor het verhaal een grotere spanning krijgt.
Het boek is opgevat als een dagboek waarin Frans opschrijft wat hij meemaakt of wat hij denkt en voelt. Zijn dagboek is ook een plakboek voor de brieven van Karel en de foto’s over de Eerste Wereldoorlog waarin de verwoestingen, de vluchtelingen en de loopgraven worden gevisualiseerd. Ook staan er enkele gewone foto’s tussen zoals die toen van mensen werden genomen door een beroepsfotograaf.
Mooi verzorgde uitgave met een vrij eenvoudig verhaal en brieffragmenten, maar vooral veel foto’s, om het beeld van die Groote Oorlog aan jonge lezers mee te geven.
Pol Van Damme - december 2014
Auteur
Leen De Laere
Uitgeverij
Manteau
Jaartal
2014
ISBN
9789022330562
Aantal pagina's
170
Prijs
€15,99