Oorlogshelden

Coverafbeelding van: Oorlogshelden

Trefwoord(en)
WO II
gezin
dreiging
verzet
verraad

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moeten Lowie en Colette op de vlucht. Lowie woont op een boerderij, terwijl Colette in de stad woont. Als ze elkaar ontmoeten op het platteland, ontstaat er een warme vriendschap. Maar Colettes vader werkt voor de Duitsers. Terwijl Lowies ouders de mensen zoveel mogelijk helpen. Als er een inval is op de boerderij, weet Lowie zeker dat Colette hen verraden heeft. Maar is dat ook zo?

Het verhaal geeft een beeld van het leven in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal wordt door de auteur verteld, afwisselend vanuit het standpunt van Lowie en van Colette, op één uitzondering na. Het verhaal verloopt chronologisch en springt soms met dagen, weken of maanden vooruit. Bij elk hoofdstuk staat over wie er wordt verteld en welke dag het is. Een zelfde gebeurtenis kan zowel door Lowie als door Colette worden verteld.
De personages komen levensecht over en hun gesprekken zijn vlot. Ook hun houding tegenover hun broers, zussen, ouders of andere personen zijn herkenbaar.
Het verhaal wil jonge lezers een beeld geven hoe het leven was tijdens de oorlog en zaken die eraan vooraf gingen verduidelijken.
Het boek wordt aangegeven voor lezers vanaf 9 jaar. Toch zullen die al heel wat leeservaring moeten hebben om de teksten vlot te kunnen lezen en voldoende te begrijpen.
Een aantal grijzige illustraties verluchtigen het verhaal maar geven de kinderen een erg jong uiterlijk terwijl ze elf zijn als de oorlog uitbreekt en vijftien als die eindigt, zoals op de coverillustratie.
Een verhaal over het leven op het platteland en in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van twee kinderen.

Pol Van Damme - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Nadja van Sever

Illustrator
Esther Rosier   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2023

ISBN
9789044852103

Aantal pagina's
261

Prijs
€20,95