Oom Onkruid en 137 andere groene griezels

Coverafbeelding van: Oom Onkruid en 137 andere groene griezels

Trefwoord(en)
natuur
planten
monsters
humor

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Boris gaat elk jaar logeren bij oom Onkruid. Dat vindt hij de leukste weken van het jaar. Zijn oom heeft immers zijn eigen oerwoud. Hij heeft op de grond rond zijn huis de natuur zijn zin laten doen en dat lijkt een echt oerwoud. Elke dag trekt Boris’ oom zijn oerwoud in om de natuur te bestuderen. Want die is altijd in beweging. Op een dag heeft Boris na een bezoek aan het oerwoud een klein plantje in zijn haar. Hij plant het in de tuin en tot zijn verbazing wordt het een gigantische plant, die hij Freddie noemt. Freddie lijkt Boris te begrijpen, hij knuffelt Boris zelfs met zijn bladeren. Maar dan ontdekt Boris dat Freddie een vleeseter is. Hij lust niet alleen vliegen, maar ook vogels en Uilenbal de zwerfkat. Moet Freddie omgehakt worden? Of is er een andere oplossing?

Naast het verhaal van Boris en Freddie bevat dit boek nog heel veel andere informatie over (te gekke) planten. De auteur heeft haar fantasie laten verdwalen in het oerwoud van oom Onkruid en een massa nieuwe planten bedacht. Die worden net als in een plantengids in beeld gebracht en hun belangrijkste kenmerken besproken. Er staan ook nieuwsberichten tussen uit ‘Nieuwsblad het Anker’, waarin enkele van deze nieuwe planten een hoofdrol spelen. Ook contactadvertenties en groene reclame werd opgenomen in dit boek. Zo krijg je een bonte verzameling waarin al dat (verzonnen) groen centraal staat. Een boek boordevol humor dus, met af en toe een ernstige ondertoon. Want natuurlijk kan je beginnen filosoferen over de evolutie van planten, hoe alles kan veranderen, vooral als de mens ingrijpt.
Niet alleen de tekst van dit boek is hilarisch, ook de illustraties passen hier perfect bij. Speelse, expressieve tekeningen illustreren de belevenissen van Boris, Freddie en oom Onkruid. Maar ook de vele tekeningen van de nieuwe planten zijn fantasievol en erg grappig.
Kortom: dit boek zet de natuur in een erg hilarisch daglicht. En hopelijk maken we niet mee wat Boris en oom Onkruid meemaakten.

Mik Ghys - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Tosca Menten   

Illustrator
Geert Gratama   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2016

ISBN
9789000382620

Aantal pagina's
209

Prijs
€12,99