Onzichtbaar

Coverafbeelding van: Onzichtbaar

Trefwoord(en)
anders zijn
pesten
weglopen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Robin heeft het niet gemakkelijk. Ze zorgt voor haar ziekelijke moeder en ze heeft het niet breed. De sociale dienst denkt eraan Robin in een internaat te laten opnemen. Robin is erg gevoelig en wordt gepest door Jenne, een jongen uit haar klas. Na een zoveelste pesterij loopt Robin weg. Haar moeder brengt haar onder bij een oude kennis, maar zegt er niets over. Jenne begint zich hoe langer hoe slechter te voelen omdat hij schuld heeft aan de verdwijning van Robin. Hij stuurt haar uiteindelijk een e-mailtje. Hij krijgt een erg verontrustend antwoord.

De reeks Villa Alfabet Rood – bedoeld voor kinderen van de vijfde en zesde klas – streeft ernaar om verhalen te brengen die de kinderen aanzet om over het verhaal na te denken, er in groep over te praten, van gedachten te wisselen en daardoor een beter inzicht te krijgen. Het draait vooral rond de gevoelens die de verhalen oproepen; die te verwoorden of op één of andere manier op te schrijven en ze te delen met de anderen uit de groep. Op de site van de uitgeverij vindt men het volgende:

VillA-boeken hebben extra’s:

  • Elk boek kent een intro om de lezer op het spoor van de emotie te zetten.
  • Elk boek is speciaal voor VillA Alfabet geschreven en heeft een rijk taalgebruik en meerdere (psychologische) lagen.
  • Na het lezen van het boek komt de lezer in de kamers van de VillA, waarin hij/zij uitgenodigd wordt om te reflecteren op de taal, emoties en verhaalopbouw.
  • In elk boek staat een e-mail die de schrijver aan de lezers heeft gestuurd.

Tot slot zijn er verdiepingsvragen, waarbij de lezer uitgelokt wordt om te reageren op gebeurtenissen in het boek.

De verhalen zijn geschreven om een bepaalde emotie op te wekken en een bepaald doel te bereiken. Ze worden dan ook meestal in klasverband gebruikt bij groepstaken.
Uit dit verhaal blijkt dat kinderen uit een bepaalde sociale klasse kwetsbaarder zijn en gemakkelijker het doelwit van pesterijen. En degene die pest blijkt zelf problemen te hebben die hem tot dit gedrag aanzetten. Vraag is of dit kan doorgetrokken worden naar alle kinderen toe.

Pol Van Damme - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Kees Opmeer   

Illustrator
Juliette de Wit   

Uitgeverij
Maretak   


Reeks
Villa Alfabet Rood

Jaartal
2010

ISBN
9789043703673

Aantal pagina's
134

Prijs
€12,50