Onze lange reis met het hoofd in de koffer

Coverafbeelding van: Onze lange reis met het hoofd in de koffer

Trefwoord(en)
circus
familie
zoektochten
20e eeuw
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

1901, helemaal in het noorden van Nederland. Twee zusjes en een vriendje die bij een kermis werken, slaan op de vlucht na een dramatisch gebeuren op het kermisterrein. Het is guur weer, ze hebben geen geld en geen onderdak. Ze sleuren een koffer mee met een vreemde inhoud. Hun droom is om Amerika te bereiken. Maar hoe geraken ze daar?

Dit verhaal speelt zich af in een vervlogen tijd die hedendaagse kinderen zich moeilijk zullen kunnen voorstellen. Kermissen zagen er toen helemaal anders uit dan nu en de leefomstandigheden waren totaal verschillend. Ondanks de bittere kou en de ontberingen die de kinderen ondervinden, is het een vrij positief verhaal. Het verhaalt de tocht die de kinderen door Nederland maken met verschillende vervoersmiddelen uit die tijd. Het verhaal kent uiteindelijk een wensvervullend slot.
De leeftijd van de kinderen is niet bepaald. Dat leidt soms wel tot verwarrende situaties. Matje is de oudste en zij voelt zich verantwoordelijk voor haar jongere zusje Kee. Die komt soms echter met erg praktische oplossingen. Hun vriendje Puf zegt niets en dan is er nog het aapje Toets dat in Matjes jas zijn nestje heeft.
Vier dubbele paginagrote zwart-wit illustraties verluchtigen het verhaal. Ze komen wel heel erg kinderlijk over. Ze geven ook een heel jong beeld van de kinderen. Wat niet helemaal klopt met de dingen die ze ondernemen.
De tekst leest makkelijk en staat op een ruime bladspiegel wat het lezen nog meer vergemakkelijkt.
Het verhaal van een merkwaardige tocht van drie kinderen door het Nederland van meer dan honderd jaar geleden.

Pol Van Damme - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Marlene Rebel   
Lucinda Vos   

Illustrator
Sophie Pluim   

Uitgeverij
Billy Bones   


Jaartal
2021

ISBN
9789030507864

Aantal pagina's
233

Prijs
€16,99