Onvergetelijk – The Darkest Minds-trilogie, deel 2

Nadat Ruby ingelijfd is bij de Kinderalliantie wordt ze getraind om missies uit te voeren. Ook moet ze haar bijzondere talent gebruiken om gevangenen te ‘ondervragen’, iets wat ze tegen haar zin doet. Op een dag ontmoet ze Cole, de broer van Liam. Hij was in het bezit van belangrijke informatie maar is moeten vluchten en is de info kwijt. Ruby en Jude ontsnappen tijdens een missie en gaan op zoek naar Liam. Hij zou de informatie bij zich hebben zonder dat hij dat zelf weet. Het wordt een gevaarlijke en hachelijke zoektocht waarbij Ruby vrienden terugvindt maar hen ook in gevaar brengt.

Dit is het tweede deel uit de Dark Minds trilogie. Het verhaal gaat verder waar het eerste deel geëindigd is. Het is noodzakelijk om het eerste deel eerst te lezen, want anders kan de lezer het verhaal niet volgen.
Was Ruby in het eerste deel voornamelijk op de vlucht, dan is ze nu ontsnapt aan de Alliantie om op zoek te gaan naar Liam, de jongen waarop ze verliefd was. Om hem te redden heeft ze toen een verscheurende beslissing moeten nemen. Tijdens deze tocht komt ze ook meer te weten over een bepaalde groep agenten van de Alliantie en kruist een vervelend personage uit het eerste deel weer haar pad. En als ze denkt de puzzelstukjes bij elkaar te hebben, loopt het toch weer totaal anders.
Het verhaal wordt nog steeds verteld vanuit het standpunt van Ruby, in de ik-vorm. De lezer ervaart de gebeurtenissen en haar gevoelens vanuit haar personage. Meer dan in het eerste deel voelt Ruby zich verantwoordelijk voor de mensen die haar omringen, wil ze hen allemaal beschermen en wil ze het juiste doen in deze vreselijk ontwrichte maatschappij. Dat haar dat niet altijd lukt, neemt ze zichzelf vreselijk kwalijk. Ze raakt erdoor gefrustreerd, ontmoedigd en bijzonder kwetsbaar. Haar bijzondere gave kan haar soms redden, maar zelf voelt ze zich er schuldig over. Door haar toedoen sterven er mensen. En zelfs al kan ze niet anders om zichzelf te redden, het geeft haar een erg rot gevoel. Gelukkig voor haar kan ze rekenen op enkele mensen die haar kennen en steunen. Deze personages, hun houding tegenover Ruby en wat Ruby zelf doet en denkt, worden heel uitgebreid beschreven zodat de lezer de personages evengoed kent als Ruby. Deze personages zijn ook nu weer herkenbaar en levensecht beschreven. De angsten, de twijfel, het ongeloof maar ook het vertrouwen in elkaar komen heel geloofwaardig over.
Om de spanning in het verhaal te houden, komt Ruby regelmatig in zware problemen. Maar telkenmale lukt het haar deze te overwinnen. Al geeft het haar meestal geen positief gevoel, integendeel.
Een sterk vervolg op ‘De overlevenden’ dat doet uitkijken naar het derde deel!

Pol Van Damme - maart 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Alexandra Bracken   

Uitgeverij
Karakter   


Reeks
The Darkest Minds

Jaartal
2017

ISBN
9789045215556

Aantal pagina's
446

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Never Fade

Vertaler(s)
Anne-Marieke Buijs