Ontzettend irritant

Coverafbeelding van: Ontzettend irritant

Trefwoord(en)
korte verhalen
humor
kattenkwaad

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Misschien ken je wel iemand die op reis steeds vraagt ‘Zijn we er al?’. Of je kent iemand die het leuk vindt om anderen na te apen. Of die uren kan blijven doordrammen met lastige vragen. Wel, Andy is zo iemand. In 9 korte verhalen vertelt hij zijn belevenissen en zal je merken hoe irritant Andy kan zijn, en hoe zijn omgeving hierop reageert. Zo maakt hij zijn ouders knettergek wanneer hij op reis steeds vraagt ‘Zijn we er al?’ en dan probeert een vlieg te vangen die in de auto zit. Je zou Andy zelfs voor minder de auto uitzetten.
Zijn zus heeft dan weer een probleem met hem wanneer hij haar in alles na-aapt. Zelfs tijdens het schoolfeest, waar hij als exacte kopie van zijn zus naartoe gaat en bijna de knapste jongen van de school aan de haak slaat. Met zijn moeder heeft hij het even moeilijk wanneer ze aan zijn denkbeeldige vrienden meer aandacht geeft dan  hem zelf. En zijn vader laat zich altijd vangen aan dilemmavragen.

Deze verhalen zijn knettergek en toch tot op zekere hoogte realistisch. Er zitten veel herkenbare elementen in, die door de extreme humor sterk uitvergroot worden. Dat maakt de verhalen ook zo hilarisch, want je zou dit nooit echt willen meemaken. De beschrijvingen van Andy’s belevenissen zijn echter zo realistisch, dat je ze als het ware voor je ogen ziet gebeuren. Naast die fantasieprikkelende tekst wordt elke bladzijde nog ruim voorzien van kleine illustraties, die soms wel maar meestal niets met het verhaal te maken hebben. Sommige vormen een verhaaltje, andere staan volledig los. Net als kleine grappen die verteld worden in de kantlijn. De bladzijdenummervlieg beleeft ook aparte avonturen, en als je de tekeningen op de rechteronderhoek snel doorbladert, heb je zelfs een filmpje.
Deze grappige combinatie van tekst en tekeningen werd bedacht door de makers van de populaire serie De waanzinnige boomhut. Ook hier prikkelen ze volop de fantasie van de lezer en zorgen ze voor hilarisch leesvoer.

Mik Ghys - februari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Andy Griffiths   

Illustrator
Terry Denton   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2019

ISBN
9789401462754

Aantal pagina's
145

Prijs
€12,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Just Annoying

Vertaler(s)
Edward van de Vendel