Ontsnapt uit het slot

Coverafbeelding van: Ontsnapt uit het slot

Trefwoord(en)
ridders
intriges
avontuur
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Jorinde is de erfgenaam van het slot Rosande dat haar vader beheert. De genadeloze Hertog wil dat Jorinde een document ondertekent zodat hij het slot van Rosande in handen krijgt. Jorinde doorziet het doel van deze actie. Door toeval komt ze ook in het bezit van de zegelring van de Hertog. Zolang de Hertog die niet heeft, kan hij geen officiële documenten bekrachtigen. De Hertog laat Jorinde opsluiten totdat ze doet wat hij wil. Kan Jorinde een plan bedenken om te ontsnappen?

Aan de titel weet de lezer dat haar dit wel zal lukken. Maar dit is slechts een onderdeeltje van een veel grotere actie die zich op het grondgebied van de Hertog afspeelt. Jorinde wil haar vriendin, Vrouwe Machteld, helpen haar pasgeboren zoontje terug te krijgen. Die wordt tegen haar zin bij de Hertog vastgehouden en als schaakstuk ingezet in een strijd om de macht. De vele broers van Jorinde spelen ook allemaal een rol. Zij trekken ten strijde tegen verschillende tegenstanders die allemaal verwikkeld zitten in het strategische spel dat Machteld speelt en waarvan Jorinde niet helemaal op de hoogte is.
Dit verhaal sluit aan bij het verhaal van ‘De ridders van Rosande’. En net als in dat verhaal komen er ook in dit boek heel wat verschillende personages aan bod die de lezer uit elkaar moet zien te houden en hun plaats moet weten te onthouden in het geheel. Daar waar Jorinde tracht om iedereen te helpen op een diplomatieke manier, gooien haar broers zich vechtend in het gewoel. Dit terwijl Vrouwe Machteld – veilig achter de muren van een klooster – de vele mensen om haar heen als pionnen op een schaakbord voor haar karretje spant. Iets wat Jorinde met lede ogen aanziet.
Het is niet duidelijk waarom ze zich dan ook zoveel moeite getroost voor haar ‘vriendin’ terwijl die achter de rug van Jorinde allerhande andere doelen heeft.
Het verhaal speelt zich af in een tijd van ridders, kloosters en kastelen. Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van Jorinde. De spanningsboog is niet erg gespannen door de uitgebreide beschrijvingen van plaatsen en gebeurtenissen.
Een ridderverhaal met een nobele kasteelvrouw tussen strijdende ridders en opstandige poorters.

Pol Van Damme - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Lydia Rood   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2021

ISBN
9789025882150

Aantal pagina's
321

Prijs
€17,99