Ontsnapt! – Theaterlezen over toen

Coverafbeelding van: Ontsnapt! – Theaterlezen over toen

Trefwoord(en)
samenleesboek
geschiedenis

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Dit toegankelijke samenleesboek met daarin 10 moppen en 20 verhaaltjes – in dialogen uitgeschreven – is een aantrekkelijke uitgave uit de reeks ‘Applaus voor jou! Theaterlezen’, een reeks van eenvoudige leesboeken vol dialogen om met je vrienden luidop te lezen en mogelijk ook te spelen.
Het concept is helder: bij theaterlezen nemen twee (of meer) lezers de rol van een personage op zich en lezen zij de tekst luidop. Zo voeren de lezers eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor of rekwisieten. Deze originele manier van lezen bevordert het ‘vloeiend lezen’ (met begrip en intonatie) en het leesplezier. Tegelijkertijd verlaagt het de leesdrempel en is het uitermate geschikt voor zwakkere lezers.
Deze keer hebben de auteurs zich gefocust op de geschiedenis van Nederland. De 30 dialogen volgen chronologisch de tijdsaanduiding die je ook bij het begin van elk stukje terugvindt: over vissen en jagen op mammoeten in – 11000, over de Romeinen in Nederland in – 12, over Karel de Grote die wel een boer kan laten maar omgekeerd is niet mogelijk in 800, over de komst van het ijzeren monster of de eerste spoorlijn in Nederland in 1839, over Jood zijn in 1942 en wel of niet kunnen voetballen, over het invoeren van de AOW in 1956, en nog veel meer. Op het einde van elk stukje wordt het themaatje ook kort toegelicht.
Een hele schat aan feiten uit de geschiedenis. Voor de Belgische lezers is af en toe toelichting wel gewenst, omdat de makers zich enkel gefocust hebben op de geschiedenis van Nederland.
Elk stuk is een prima aanzet voor een geschiedenisles. Het zijn concrete situaties met heldere, uit het leven gegrepen, teksten. Maar het geheel mist diepgang. Die kan je dan perfect in je les toevoegen.
Het geheel is verzorgd uitgegeven en verlucht met kleurrijke illustraties.
Om het helemaal af te maken lees je in een heldere inleiding hoe je dit boek kan gebruiken en hoe je theaterlezen tot een feest kan maken. Achteraan geven de makers je nog wat heldere en bruikbare tips mee.
Dit is een kant-en-klaar bruikbaar boekje dat niet mag ontbreken in elke klas of groep waar ‘taal’ en zeker ‘theater’ centraal staat. Zij het om te lezen, zij het om toneel te spelen.

Eric Vanthillo - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Ineke Kraijo   
Marlies Verhelst   

Illustrator
Helen van Vliet   

Uitgeverij
De Inktvis   


Jaartal
2020

ISBN
9789075689945

Aantal pagina's
122

Prijs
€16,95