Onmogelijk blauw

aanrader Coverafbeelding van: Onmogelijk blauw

Trefwoord(en)
weglopen
ontdekken
zoektochten
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Nadat de 14-jarige Billie Tapinski haar hond Flappie heeft begraven, vlucht ze weg van haar steeds dronken moeder. Zo belandt ze in de kuststad Tamaray waar ze in caravanpark Het Zeepaardje Jola ontmoet, een oude dame die er in een caravan woont. Jola biedt Billie onderdak en in ruil moet Billie haar naar de plaatselijke bingo rijden. Billie vindt alles ok, ze vindt ook werk in het nabijgelegen visrestaurant Meneer C. De serveerster Freddie gelooft in een mooie toekomst en de eigenaar van het restaurant is erg nonchalant in zijn papierwerk. Dat komt Billie natuurlijk goed uit. Wanneer ze de omgeving verder verkent, belandt ze in een kleine buurtwinkel. De winkeljongen achter de toonbank heet Elmer en leest een boek over de Italiaanse kunst in de Renaissance. Billie is gefascineerd door de prachtige omslag van het boek en raakt aan de praat met Elmer. Al snel groeit er een speciale vriendschap tussen hen, waar ook Jola bij betrokken raakt. En ondertussen denkt Billie na over wat ze wil doen in haar leven…

Billie is op zoek naar geluk, iets dat ze niet vindt bij haar moeder. Alleen haar hond Flappie maakte haar gelukkig, en die is dood. Niets houdt haar tegen om te vertrekken. Wanner ze op een nieuwe plek aankomt, staat ze open voor nieuwe ervaringen en nieuwe ontmoetingen. Jola herkent dat en geeft haar onderdak. De vanzelfsprekendheid waarmee ze dit doet, maakt het voor Billie gemakkelijk om te blijven. Ze voelt zich zelfs geliefd, hoe plots dat ook in haar leven komt. Jola is een moederfiguur, iemand die Billie haar hele leven gemist heeft. Hun relatie is dan ook een knap staaltje van eerste kennismaking met genegenheid. Billies ontmoeting met Elmer is dan weer een uitdaging. Elmer is een eenzaat die van kunst houdt. Billie tracht door zijn verdedigingsmuur te breken en geeft zo zichzelf ook bloot. Dit is een enorm mooi spel met boeiende dialogen en nieuwe gevoelens. Mooi en ontroerend. En dan zijn er nog de eigenaar en werknemers van het visrestaurant. Stuk voor stuk herkenbare personages die Billies leven mee kleuren. Heel raak getypeerd en levensecht.
Billies belevenissen lezen vlot, ook al lijkt alles traag te verlopen. Die traagheid zorgt voor een speciale sfeer, het maakt het aftasten van de wereld door Billie erg duidelijk. Door haar ontmoetingen met anderen leert de lezer Billie steeds beter kennen en begrijpen. Daardoor raak je helemaal in de ban van haar nieuwe leven. Wat ook gebeurde in de vorige boeken van de auteur, ‘Neem mijn hand’ en ‘De vloek van de vliegende Olifantes’, waarin Billies vriendinnen centraal stonden. Dit derde boek over dit trio is net als de vorige een absolute aanrader!

Mik Ghys - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Kate DiCamillo   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2020

ISBN
9789401465533

Aantal pagina's
253

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Beverly, Right Here

Vertaler(s)
Harry Pallemans