Onkruid

Coverafbeelding van: Onkruid

Trefwoord(en)
pesten
senioren
eenzaam
duiven

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Milan zit in groep 6. Hij heeft geen vrienden en zijn leven speelt zich grotendeels af in zijn duiventil, waar hij duiven opleidt om te vliegen (of beter: om snel terug te keren).  Hij noemt zichzelf een Colombofiel, een liefhebber van duiven. Tijdens zijn spreekbeurt op school over zijn duiven gaat het mis. En vanaf dan lijkt het niet meer goed te mogen gaan. Hij wordt dagelijks gepest door 3 oudere jongens: Gerben, Leon en Dennis, de Wolven uit groep 7. Over de dagelijkse pesterijen en vernederingen wil hij aan niemand iets vertellen. Zelfs niet aan zijn moeder. Alleen zijn duiven mogen zijn tranen zien. Zo sleept Milan zich doorheen elke dag. Als onkruid. En niemand die hem helpen kan. Tijdens de zomer tussen groep 7 en groep 8 wint hij de eerste prijs met zijn prijsduif Sijsje. Hij neemt zijn beker mee naar school om te tonen aan zijn klasgenoten. Zeker nu de 3 Wolven op een andere school zitten voelt hij zich veilig. Maar dan, in het park, op weg naar huis, loopt het helemaal mis… Gelukkig is er de oude man op het balkon op de vierde verdieping met uitzicht op het park…

Dit verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd als een Storytel Original. Storytel, bekend distributeur en ook producent van audioboeken, startte in 2016 in Nederland met deze reeks van exclusieve audioboeken, geschreven voor audio en in serievorm online gezet.
Daar wringt meteen ook de schoen bij deze publicatie: je voelt doorheen het lezen dat het een luisterverhaal is: uitgebreid en erg lang uitgesponnen met vele details en verhaalwendingen. Als audioverhaal/vertelling in episodes zeker boeiend, maar als leesverhaal verslapt vaak de spanningsboog. Schrappen en een strenge redactie had heel wat kunnen verhelpen. Want het verhaal zelf is herkenbaar en aangrijpend. De personages zijn mooi uitgewerkt en de ontmoeting tussen de jongen en de oude man is ontroerend en bevrijdend.
De grijzige prenten van Mattias De Leeuw zijn een geslaagde aanvulling. Met broze lijnen tekent hij al even gevoelige taferelen, wat het meeleven met Milan verhoogt. Zo verbeeldt hij het verhaal perfect en prikkelt hij je verbeelding. Wel jammer dat er nooit voor kleur is gekozen want dat had de prenten nog beter tot hun recht laten komen (zoals op de cover).

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Mark Haayema   

Illustrator
Mattias De Leeuw   

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2021

ISBN
9789047628859

Aantal pagina's
46

Prijs
€14,99