Onheilsdochter

aanrader Coverafbeelding van: Onheilsdochter

Trefwoord(en)
Denemarken
historisch verhaal
helderziendheid
vluchten

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Denemarken, anno 870. Yrsa is de dochter van een Deense stuurman. Als de mannen met hun boot van een strooptocht terugkeren, hebben ze een rijke gegijzelde aan boord, zuster Job uit Ganda . Yrsa moet op haar letten totdat er losgeld is betaald. Hoewel ze erg van elkaar verschillen in hun opvattingen, ontstaat er een vriendschap tussen beide meisjes. Tijdens een incident waarvan zuster Job het slachtoffer is, moet Yrsa een keuze maken. Samen met haar vluchten of haar uitleveren aan haar wraakzuchtige clan? Valt er sowieso te ontsnappen aan de wraak van de Denen en hun goden?

Prachtig en meeslepend verhaal dat de lezer in één ruk wil uitlezen. Het neemt de lezer mee naar een andere tijd waarin totaal verschillende wereldbeelden met elkaar botsen maar toch overeenstemmingen blijken te hebben.
Het verhaal wordt door de auteur afwisselend verteld, meestal vanuit het standpunt van Yrsa, maar ook vanuit het standpunt van zuster Job. Daardoor krijgt de lezer een zicht op de gebeurtenissen langs beide kanten. De ‘heidense’ kant van Yrsa en de godvruchtige van zuster Job. Beide jonge vrouwen hebben een sterk karakter en laten zich niet zomaar overweldigen door de ruwe zeemannen van het dorp. Yrsa heeft een lichamelijke beperking die haar weinig aanzien geeft in haar clan. Maar ze blijkt een bijzondere gave te hebben, die de mannen bang maakt. Terwijl zuster Job onvoorwaardelijk op haar geloof steunt, tot verbijstering van de mannen.
Het verhaal verloopt wel chronologisch, maar er zitten terugblikken in die het vroegere leven van zuster Job belichten. Daarnaast blijkt Yrsa niet te zijn wie ze al heel haar leven dacht te zijn. Zij gaat dan ook op zoek naar haar afkomst. Deze stukken zitten naadloos in het verhaal verweven waarvan de spanningsboog geen ogenblik verslapt.
Achteraan worden een aantal begrippen en plaatsnamen verduidelijkt, alsook enkele voorwerpen afgebeeld uit Yrsa’s tijd die gevonden zijn in Denemarken.
Heerlijk historisch verhaal dat de lezer een bijzonder beeld schetst van het leven in de negende eeuw in het Denemarken en het Vlaanderen van toen.
Een echte aanrader!

Pol Van Damme - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jean-Claude Van Rijckeghem

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045127248

Aantal pagina's
359

Prijs
€18,99