Ondertussen op aarde…

aanrader Coverafbeelding van: Ondertussen op aarde…

Trefwoord(en)
ruzie
tijd
ruimte
wereld
oorlog
vrede

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Oliver Jeffers toont zich hier weer van zijn beste kant, met een verhaal vol fantasie dat je doet nadenken over ons leven op de aarde temidden de onmetelijke ruimte van het heelal. Zo relativeert hij het leven op aarde met een heerlijke fantasie en doet hij je nadenken over onze positie en tegelijkertijd onze nietigheid ervan.
De uitspraak van Edgar Mitchell, astronaut van Apollo 14 in 1974, lijkt de motor van zijn verhaal: “Op de maan wordt duidelijk hoe bekrompen de internationale politiek is. Je wilt politici dan bij hun nekvel grijpen, hen een kwart miljoen mijl meeslepen en zeggen: ‘Kijk hiernaar…’”
Helden van dienst zijn een papa en zijn twee kinderen. Het gevecht op de achterbank van de auto doet hem denken aan de eeuwenlange twisten op onze aarde om ruimte en plaats. Hij wil aan zijn kinderen tonen hoe de geschiedenis zich steeds herhaalt en hoe mensen elke keer weer vechten (en vochten) voor ruimte, terwijl die zo relatief is. Ze trekken hun ruimtepak aan en stijgen op naar de maan, zo’n 400.000 km hiervandaan. En terwijl zij die reis, die een jaar zal duren, aanvangen, gaat het leven op aarde dus een jaar terug. Daarna gaat de reis verder naar Venus, 78 jaar verder. Of eerder op de aarde, de tijd van de 2de wereldoorlog. En zo blijven vader en kinderen rijden, verder en verder doorheen de tijd en spoelt het leven op aarde verder en verder terug, conflict na conflict: de kolonisatie, Napoleon, de Spanjaarden en de Azteken, enzovoort. Eindigen doen ze weer thuis, met de legendarische woorden van Neil Armstrong bij terugkomst op aarde met Apollo 11 in 1969: “Waar je ook naartoe reist, het is altijd fijn om weer thuis te komen.”
Met weinig woorden maar met sprankelende illustraties vol kleur en leven vertelt hij hier een origineel verhaal dat heel wat stof tot gesprek biedt.
Zijn standpunt laat niets aan het toeval over en zo engageert hij zich duidelijk richting vrede, naar een samenleving waar iedereen samenwerkt en waar conflicten zich oplossen via de rede en het verstand. Een boodschap die kan tellen, zeker in deze tijden waarin de wereld lijkt geregeerd te worden door conflicten her en der.
Vandaar een aanrader voor klein én groot!

Eric Vanthillo - juli 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Oliver Jeffers   

Illustrator
Oliver Jeffers   

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2023

ISBN
9789026164699

Aantal pagina's
70

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Meanwhile Back on Earth...

Vertaler(s)
Mirjam Hoekstra