Onder mijn matras de erwt

aanrader Coverafbeelding van: Onder mijn matras de erwt

Trefwoord(en)
poëzie
poppen
dagelijks leven
opgroeien
familie

Genre
poëzie

Vanaf
10 jaar

‘Onder mijn matras de erwt’ is het pakkende, poëtische relaas over leven en opgroeien van een tiener in haar familie. In 35 prozaïsche verzen ontrafelt van Lieshout haar gedachten en geeft hij er woorden aan. Woorden die bij je binnenkomen en er blijven hangen. Tegelijkertijd zijn het ook de geladen stiltes tussen de woorden en de zinnen die het geheel zo innemend maken.
Het hele verhaal is subtiel chronologisch opgebouwd maar je kan ook elke tekst op zich lezen.
Eerst wordt er afscheid genomen van 15 poppen als een aftelvers. Hier is meteen de toon gezet: rechtuit en onverbloemd. Vaak hard maar nooit choquerend en steeds toch ook wel omringd door enige warme troost. Na nog wat huiselijke taferelen als een keuken met ongemakken, een stervende muis op het aanrecht en een goed geboende trap, volgen de scheiding van de ouders en de gevolgen erdoor, het zorgen van moeder voor haar kinderen (en hoe dat soms omgekeerd nodig is) en oma die oud wordt en vergeet en later sterft. Tussendoor vind je her en der nog wat verloren verzen over tal van pakkende onderwerpen en zijn gekende sprookjes nooit ver weg.
Kortom, een veelheid aan thema’s, lichtjes (maar niet strak) geordend en steeds verrassend hoe je verbanden ziet of vermoed tussen de verschillende teksten.
Goed voor vele uren lees- en wegdroomtijd en ideaal om af en toe in te grasduinen, om woorden te vinden van herkenning en troost.

Wat het geheel bijzonder maakt, is de eigenzinnige vormgeving door van Lieshout zelf: tussen ’81 en ’83 maakte hij 15 poppen van klei met ogen van knikkers. Die liet hij drogen op verschillende manieren en jarenlang rondzwerven in huis. Waardoor zij nu stuk voor stuk een verschillend (doorleefd) karakter hebben. Hij maakte originele portretten van de poppen, telkens aangekleed met doeken of andere materialen of vaak ook met herkenbare voorwerpen uit het dagelijkse leven zoals een halve sinaasappel, een krant, aluminiumfolie, bankbiljetten, riemen met gespen, schelpen, een doorgesneden spitskool, werkhandschoenen, en zoveel meer. Zo creëerde hij verrassende portretten vol (verstild) leven die hij nu op een doordachte manier combineert met de teksten. Ook hier ontdek je subtiel verbanden en linken tussen de poppen en de teksten die je gedachten en verbeelding prikkelen.
Dit is weer een meer dan originele voltreffer van de man die niet bang is van experimenten en die er telkens in slaagt om zijn publiek te verrassen met de juiste toon en de kloppende visuele toets. Een aanrader!

Eric Vanthillo - november 2017

Auteur
Ted van Lieshout

Illustrator
Ted van Lieshout

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2017

ISBN
9789025864989

Aantal pagina's
95

Prijs
€14,99