Onder dezelfde sterrenhemel

Coverafbeelding van: Onder dezelfde sterrenhemel

Trefwoord(en)
sprookjes
mythen
goden
wereld
legenden

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Yoshi Yoshitani, auteur en tevens illustrator van deze dikke verhalenbundel, was kind van twee culturen. Langs vaders kant Japans , langs moeders kant Amerikaans. Er waren grote verschillen, maar langs beide kanten hadden ze de liefde voor verhalen gemeen. In die rijkdom van verhalen ontdekte Yoshitani patronen die in elke cultuur terug kwamen, verhaalstructuren die in verschillende verhalen gelijk liepen, en verschillende verhalen die dezelfde boodschap vertelden. Deze ontdekkingen maakten dat zij ook de liefde voor verhalen wilde doorgeven. Om te onderzoeken en te begrijpen waarin culturen van elkaar verschillen en wat ze gemeen hebben, maar ook voor elk individu om zichzelf beter te leren kennen. Want elk verhaal biedt aan ieder wijze lessen en rijke levensinzichten.
Zo maakte zij deze rijke bundel met niet minder dan 78 verhalen van alle streken van de wereld: De nachtegaal – een Deens sprookje dat zich afspeelt in China, Anansi – een Akan-mythe uit Ghana, De kraanvrouw – een Japans sprookje, Alexander de Grote en de Gordiaanse knoop – een Griekse legende die zich afspeelt in Turkije, Tam Lin – een Schots sprookje, De legende van de watermeloen uit Vietnam, Aladdin – een Arabisch volksverhaal uit Perzië, De vrouw die aardig was tegen insecten – een Inuit-fabel uit Alaska, en veel veel meer.
Elk verhaal vertelt ze op slechts 1 pagina, waardoor het telkens gereduceerd dient te worden tot de hoogtepunten. Zo mis je deels de kracht van het vertellen en de sfeer die dit soort verhalen de realiteit doet overstijgen. Maar als kennismaking met al deze verhalen is het een waardevolle aanwinst. En tegelijkertijd een goede opstap naar de verhalen zelf in hun volledige versie. Het is dus een knap naslagwerk geworden, mooi vorm gegeven met stevige kaft en leeslint. Om vaak te raadplegen alleen of samen met kinderen. Voorlezen kan al vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 9.
Elk verhaal wordt ook vergezeld van een paginagrote prent die telkens het verhaal treffend verbeeldt. Met veel kleur en sfeer schildert en tekent Yoshitani knappe prenten waar je vaak vele symbolen in terug vindt, net als op tarotkaarten. Want, zo zegt zij zelf: “Net zoals de kaarten bij tarot, zijn alle verhalen even relevant en waardevol want ze geven allemaal inzicht in de menselijke ervaring.” Daarna herhaalt ze nog eens hoe rijk en zinvol het is om over de culturen heen meer van elkaar te weten te komen en besluit ze met de mooie woorden: “Tenslotte slapen we allemaal onder dezelfde sterrenhemel.” Waardoor de originele titel mooi verklaard is.
En onder die sterrenhemel ga je best lang zoet zijn met al deze verhalen…

Eric Vanthillo - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Yoshi Yoshitani   

Illustrator
Yoshi Yoshitani   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463832403

Aantal pagina's
168

Prijs
€17,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Beneath the moon: Fairy Tales, Myths and Divine Stories from Around the World

Vertaler(s)
Isabel Goethals