Onder de golven

aanrader Coverafbeelding van: Onder de golven

Trefwoord(en)
informatie
historisch verhaal
geschiedenis
oertijd

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Van Doggerland blijft niet meer over dan de Doggerbank, een ondiepte in de Noordzee. Maar ooit was het droog land waarop mensen trachtten te overleven en liepen er mammoeten en reuzenherten rond. Met de vondsten die men daarover bovenhaalt, reconstrueert de auteur het toenmalige leven in vijf grote hoofdstukken die elk een bepaalde periode overspannen. Een kaartje laat telkens zien waar er land en waar er water was. Een kort verhaal brengt elke periode voor de lezer tot leven. Een extra hoofdstuk zet de jonge lezer aan om zelf uit de doppen te kijken bij elk strandbezoek en geeft tips over het bewaren van vondsten. Ook een stukje over de huidige klimaatverandering wordt niet uit de weg gegaan.
Het boek sluit af met een uitgebreide en duidelijke woordenlijst.

Na een inleiding over enkele merkwaardige vondsten en vroegere onderzoekers, volgen vijf hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk beschrijft de auteur een periode die ongelooflijk lang geleden is. Eén miljoen jaar is iets wat bijzonder moeilijk voorstelbaar is. Maar toch slagen wetenschappers er in om uit onderzoek van bodemstalen en vondsten het leven van toen min of meer te reconstrueren. Het lijkt bijna ongelooflijk dat archeologen, geologen en andere wetenschappers dit voor mekaar krijgen. Daarnaast slaagt de auteur er in om deze gegevens in een boeiende tekst weer te geven die de lezer versteld doet staan.
Elk volgend hoofdstuk brengt de lezer telkens (tien-)duizenden jaren dichter bij het heden. Maar zelfs achtduizend jaar geleden is voor de hedendaagse mens héél lang geleden.
Elk bijgevoegd kaartje laat het land zien zoals het toen moet zijn geweest, met daarover de contouren van de huidige situatie. Iets wat erg verhelderend werkt. En om het verleden nog meer te doen herleven eindigt elk hoofdstuk met een kort verhaal waarin de toenmalige bewoners echt tot leven komen. Die verhalen staan telkens in een witte letter op een gekleurde achtergrond. En om het helemaal compleet te maken, geven de prachtige illustraties de sfeer van de verhalen schitterend weer. Maar er staan ook heel veel illustraties bij de informatieve teksten die alles nog meer verduidelijken.
Een heel verhelderend en verrassend boek over een weinig gekende plek – die nu onder water ligt – waar voorouders ooit hebben geleefd.
Een sterke aanrader.

Pol Van Damme - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Linda Dielemans   

Illustrator
Djenné Fila   

Uitgeverij
Fontaine   


Jaartal
2021

ISBN
9789464040326

Aantal pagina's
184

Prijs
€20,00