Oma drinkt thee in de hemel

Coverafbeelding van: Oma drinkt thee in de hemel

Trefwoord(en)
rouwen
rouwverwerking
dood
ziek
grootmoeders

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Xiao Le is gek op zijn oma. Hij gaat vaak met zijn mama bij haar op bezoek. Ze nemen dan de trein helemaal naar het Parfumdorp waar oma woont. Vandaag neemt hij zijn graafmachine mee zodat hij samen met oma kan spelen. Maar oma kan niet spelen. Ze is ziek en ligt in bed. Wanneer oma dood gaat, is mama heel verdrietig. Gelukkig kan Xiao Le haar troosten.

Wanneer een grootouder overlijdt, is dat voor een kind vaak de eerste keer dat hij/zij met de dood in aanraking komt. Veel prentenboeken hebben eenzelfde thema. In Oma drinkt thee in de hemel is de tijdspanne iets uitgebreider dan doorgaans. Xiao Le bezoekt zijn oma wanneer ze ziek is, krijgt te horen dat ze overleden is en leeft mee met het rouwproces van zijn moeder. Vooral dat laatste maakt indruk. Xiao Le is een jaar of vier, dat valt uit de prenten af te leiden, en kan toch al op een heel volwassen manier naar rouw en verdriet kijken. Zo merkt hij op dat zijn mama haar eigen mama mist. Niet evident voor een kleuter om die relatie te begrijpen. Hij slaagt er ook in om zijn moeder met mooie woorden te troosten. Mocht Fang Su-zhen achteraan in het boek niet vertellen hoe haar eigen zoon deze woorden sprak, zou je bijna denken dat het nogal overdreven sentimenteel is. Dat is het boek gelukkig op geen enkele manier doordat Xiao Le, naast zijn troostende kant, ook nog duidelijk een kind is. Hij ziet de wereld zoals een kleuter die ziet en neemt de lezer daarin mee. Die wereld geeft Soja Danowski prachtig weer. De Duitse illustrator won al verschillende prijzen met haar hyperrealistische en toch dromerige tekeningen. Achteraan vertelt ze hoe ze maandenlang onderzoek deed naar China, een land waar ze zelf nog nooit geweest was maar waar het verhaal van Xiao Le en zijn oma zich afspeelt. Ze weet de omgeving, die erg authentiek aandoet, prachtig te vangen in haar prenten. Details zoals vogels, bloesem, klaver en lampionnen ademen China. Maar wat ze zo mogelijk nog beter kan is het tonen van emoties in haar personages. Op een aantal prenten is de gezichtsuitdrukking van Xiao Le of zijn moeder zo levensecht dat je een ogenblik denkt naar een foto te kijken.
Oma drinkt thee in de hemel is om verschillende redenen prachtig en nodigt uit om samen met je kleuter te praten over liefde, verdriet en gemis.

Mathilde Lemm - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Fang Su-zhen

Illustrator
Sonja Danowski

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044843460

Aantal pagina's
48

Prijs
€15,95


Vertaald uit
Chinees