Om gek van te worden – Wacht!

Coverafbeelding van: Om gek van te worden – Wacht!

Trefwoord(en)
voorlezen
humor
wachten
fantasie

Genre
voorleesboek

Vanaf
3 jaar

In 2015 was er het algemeen geprezen, gesmaakte en originele ‘Het boek zonder tekeningen’.
Dit kleurrijke prentenboek – ‘om gek van te worden’ – lijkt daar een variatie op.
Het concept is in elk geval gelijk: de tekst uit het boek moet letterlijk voorgelezen worden door de voorlezer, terwijl diegene die luistert alleen maar moet luisteren (en af en toe kijken naar de prenten).
Het doel van dit boek is de tijd te vullen terwijl er gewacht wordt vooraleer het verhaal start. Maar dat verhaal zal natuurlijk nooit starten… Het begint met de voorlezer die nog niet klaar is. Hij moet eerst nog even stretchen, zijn neus jeukt en hij zit niet lekker. Dan, op de volgende pagina, leest hij de waarschuwing: “Eens je dit boek hebt opengeslagen, moet je helemaal tot het einde doorlezen”. Daarna wil de voorlezer er tussenuit knijpen en is het wachten voorgoed begonnen… De tijd loopt door en hij zou niets liever willen dan stoppen. Pagina na pagina lees je redenen om het boek dicht te slaan en weg te leggen. Maar er was de waarschuwing. 
En natuurlijk willen de luisteraars absoluut doorgaan!…

Net als bij ‘Het boek zonder tekeningen’ lijkt het alsof de voorlezer tegen zijn zin door de tekst wordt meegesleurd in een voorleesavontuur dat hij liever niet gewild had. Tot hilariteit van de luisteraars.
De uitgave is eenvoudig en herkenbaar: de lay out van de tekst geeft aanzetten tot expressief voorlezen door de grootte van de letters en de afstand tussen de zinnen. De prenten zijn naïef en neigen naar het pure vormelijke toe. Het geheel straalt veel plezier uit door de bonte kleuren.
Een leuk idee, maar het overtreft zijn inspiratiebron (zie boven) niet.

Eric Vanthillo - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Beck Stanton
Matt Stanton   

Illustrator
Beck Stanton
Matt Stanton   

Uitgeverij
Baeckens Books   


Jaartal
2019

ISBN
9789059246607

Aantal pagina's
36

Prijs
€12,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Books That Drive Kids Crazy - Wait!

Vertaler(s)
Marieke van Hooff