Om gek van te worden – Dit is een bal

Coverafbeelding van: Om gek van te worden – Dit is een bal

Trefwoord(en)
voorlezen
humor
fantasie
vergissen

Genre
voorleesboek

Vanaf
3 jaar

In 2015 was er het algemeen geprezen, gesmaakte en originele ‘Het boek zonder tekeningen’.
Dit kleurrijke prentenboek – ‘om gek van te worden’ – waarbij een afgebeelde kubus een bal wordt genoemd, lijkt daar een variatie op. Het concept is gelijk: de tekst uit het boek moet letterlijk voorgelezen worden door de voorlezer, terwijl diegene die luistert alleen maar moet luisteren (en kijken naar de prenten). De tekst en de prenten spreken elkaar voortdurend tegen. Waardoor de luisteraars met veel plezier de voorlezer zullen verbeteren. Zoals de kubus die een bal wordt genoemd, de olifant een hond, de gele auto een blauwe fiets en het enge monster een gelukkige prinses. Het monster laat de prinses schrikken (maar op de prent is dat net omgekeerd). Wat later gaat de prinses met haar hond vliegeren op het strand (terwijl je op de prent het monster ziet met een ballon en de olifant voor een fabriek). En zo gaat het verder, pagina na pagina.
De voorlezer wordt dus in de rol van de underdog geplaatst, wat de luisteraars hilarisch vinden. Zij worden voortdurend uitgedaagd om de fouten te verbeteren en lachen wat af met de ‘fouten’ van de voorlezer.
De uitgave is eenvoudig en herkenbaar: de tekst op de linkerpagina en de prenten op de rechterpagina. De lay out geeft aanzetten tot expressief voorlezen door de grootte van de letters of de afstand tussen de zinnen. De prenten zijn naïef en neigen naar het pure vormelijke toe. Het geheel straalt alvast plezier uit door de bonte kleuren.
Een leuk idee, maar het overtreft zijn inspiratiebron (zie boven) niet.

Eric Vanthillo - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Beck Stanton
Matt Stanton   

Illustrator
Beck Stanton
Matt Stanton   

Uitgeverij
Baeckens Books   


Jaartal
2019

ISBN
9789059246591

Aantal pagina's
36

Prijs
€12,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Books That Drive Kids Crazy - This is a ball

Vertaler(s)
Marieke van Hooff