Olivia en ik

Coverafbeelding van: Olivia en ik

Trefwoord(en)
vriendschap
leven na de dood
kerkhof
problemen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

De elfjarige Olivia komt aan op Lindeheuvel. Daar is Cornelia blij mee want het is lang geleden dat er een meisje van haar leeftijd was. Cornelia wil vriendinnen met Olivia worden, maar Olivia wil helemaal niet op Lindeheuvel zijn. Cornelia moet alles uit de kast halen om te weten te komen wat er met Olivia scheelt. Maar zelf zit ze ook nog met een probleem.

De lezer moet even wennen aan het feit dat het verhaal zich afspeelt op een kerkhof met allemaal personages die gestorven zijn. Zij komen pas tevoorschijn als de bezoekers verdwenen zijn en de poort gesloten is. Maar verder doen zij alles wat anderen zouden doen. Alleen hoeven ze een aantal dingen niet te doen die levende mensen wel doen zoals eten, huilen of naar het toilet gaan.
De twee meisjes komen uit een heel andere tijd. Cornelia is al heel lang op het kerkhof en is heel anders opgevoed dan Olivia die net aangekomen is. Zo weet Cornelia sommige dingen niet die hedendaagse kinderen wel kennen en is ze anders gekleed dan kinderen van nu. Ook sommige van haar uitspraken wijzen naar een ander verleden tegenover hedendaagse gebruikelijke uitspraken. Toch spreekt ze verder heel gewoon.
Het verhaal is blijkbaar vooral bedoeld om een aantal kleine ‘levenslessen’ mee te geven aan huidige lezers. Zij zitten verscholen in het verhaal. Het is maar de vraag of jonge lezers ze hier zullen herkennen en meenemen naar hun eigen leven.
Er zitten ook enkele zaken in het verhaal die niet helemaal kloppen of die niet verduidelijkt worden.
Een wat vreemd verhaal in een ongebruikelijke omgeving met personages die levend overkomen, maar het niet zijn.

Pol Van Damme - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Joke Reynders

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2021

ISBN
9789000378333

Aantal pagina's
159

Prijs
€16,99