Olimillimeter & Megamond

Dit bijzondere prentenboek over groeien (door los te laten) en warme vriendschap is een naar-elkaar-toe-groei-boek met aan de ene kant de verhalen van de kleine Olimillimeter en aan de andere kant die van de reuze Megamond en hoe beiden naar elkaar toegroeien.
Olimillimeter is minuscuul klein (1mm bij 1mm bij 1mm) en dat vindt ze stom. Want ze zou graag Megamond recht in zijn ogen willen kunnen kijken. Stilletjes groeit ze, en zo verliest ze ook wel eens een tand. Als Olimillimeter gaat skiën botst ze tegen Megamond op en hebben ze een fijne tijd samen. Olimillimeter blijft groeien, en kan uiteindelijk in de ogen van Megamond kijken. Zij is megablij. Want zonder hem… Zou zij nooit…
Aan de andere kant zijn er de verhalen van Megamond en Mamamondi. Papamondi is niet meer, tot groot verdriet van Megamond. Al die nare herinneringen zitten op slot in zijn hart dat alleen maar open kan met een code. Verstoppertje spelen vindt Megamond maar niks, want hij is veel te groot om zich te verstoppen. Dan wordt hij boos en vult de fles in zijn hoofd zich met boosheidswater. Misschien kan Olimillimeter hem wel helpen? Samen hebben ze het goed. Want zonder haar… Zou hij nooit…
Deze gevoelige (voorlees)verhalen balanceren tussen fantasie en realiteit. Raes schreef uiterst herkenbare en gelaagde verhalen die zichzelf overstijgen door de poëtische taal en de grenzeloze fantasie.
Tussen de verhalen door vind je verschillende rituele recepten die helpen bij het groeien van het jonge doelpubliek, terwijl het ook oudere kinderen en volwassenen kan inspireren en ideeën geven. Als recepten uit een kookboek beschrijven ze met een fijne gevoeligheid hoe je bv. je wensen kan meegeven aan veerkrachtveertjes. Of hoe je bij een moeilijk afscheid samen een gouden noot kan kraken. Of hoe je met velen jullie nulde verjaardag kan vieren. Of …
Stuk voor stuk werkzame en originele doe-opdrachten die je helpen bij het groeien en vooral bij het loslaten en de moeilijke momenten die om hulp en steun vragen.
Een verrassend en origineel geheel, met prachtige illustraties die perfect kloppen bij de fantasie, de humor en de gevoeligheid van de verhalen. Devos tekent speelse figuren en speelt bewust met perspectief en suggestie. Hij toont delen of fragmenten en spreekt zo de verbeelding van de kijker aan. Met een speelse lijnvoering componeert hij beelden die bij je binnen komen. Het veelvuldig gebruik van millimeterpapier dat her en der terugkomt, geeft het geheel een speels karakter. En met zijn kleurkeuzes geeft hij meesterlijk de wisselende sferen in de verhalen weer.
Nele Reyniers van Studio Lannoo maakt het geheel af met haar doorgedreven vormgeving die niets aan het toeval overlaat.
Een origineel en knap werk dat het resultaat is van de noodzaak van een gedegen team met alle (maak)neuzen duidelijk in dezelfde richting. Een aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Barbara Raes

Illustrator
Kristof Devos   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2023

ISBN
9789401489768

Aantal pagina's
64

Prijs
€16,99