Oktober is de koudste maand

In een geïsoleerde, kleine gemeenschap in een bosrijke omgeving ergens in Zweden staat bij Vega Gillberg plots de politie aan de deur. Die is geïnteresseerd in haar broer Jacob. Die heeft Vega de laatste dagen echter niet meer gezien of gehoord. Ze besluit naar hem op zoek te gaan, want ze vreest dat hij bij een gruwelijk misdrijf betrokken is. Ze moet hem vinden vooraleer de politie dat doet. Al weet Vega niet alles, ze weet meer dan goed voor haar is. Wat is er aan de hand?

Een thriller uit Scandinavië straalt altijd een bijzondere sfeer uit. Dat is bij dit verhaal niet anders. De lezer krijgt een inkijk in een erg gesloten gemeenschap waarbij de personages hun emoties erg weinig laten zien en er heel veel voor elkaar verborgen blijft. Ook de wat deprimerende natuur die hen omgeeft, draagt niet bij tot enige lichtheid of vrolijkheid. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Vega, in de ik-vorm. De lezer ervaart de gebeurtenissen door haar ogen, leert de andere personages zien vanuit haar oogpunt. Maar Vega zelf geeft de lezer enkel die informatie die zij nodig acht. Soms worden er in korte flashbacks gebeurtenissen uit het verleden aangehaald om de situatie te verduidelijken of om de sfeer juist te kunnen weergeven.
Het personage van Vega wordt het duidelijkst beschreven. Zij is herkenbaar maar net zoals de andere personages erg ‘koel’ wat haar emoties en relaties betreft. De andere personages leert de lezer kennen door haar beschrijvingen en ervaringen ermee. Zeker naar het einde toe verwerkt de auteur enkele bedenkingen in zijn verhaal waar de lezer wel even over moet nadenken of hij/zij daar ook zo over denkt. Net zoals het een goede thriller betaamt, vallen alle puzzelstukje pas op het einde in elkaar.
Vlot lezend verhaal dat in Zweden de prijs won voor ‘Beste Young Adult-thriller van het jaar’.

Pol Van Damme - maart 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Christoffer Carlsson

Uitgeverij
HarperCollins   


Jaartal
2017

ISBN
9789402700541

Aantal pagina's
206

Prijs
€15,00


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Oktober är den kallaste månaden

Vertaler(s)
Clementine Luijten