Offline

Het jaar 2046. Mike verhuist van de boerderij naar de stad Nieuw Babylon. Alles wordt door computers en drones geregeld. Dus ook de werking van de boerderij. In Nieuw Babylon is iedereen online. De virtuele wereld en de echte wereld lopen er door elkaar. Eerst vindt Mike deze bijzondere stad geweldig. Maar dan ontmoet hij meneer Groman. Een oudere man die Mike een vreemd en verontrustend verhaal vertelt. Mike kan het moeilijk geloven en gaat ervandoor. Maar de twijfel is gezaaid. Is het allemaal te mooi om waar te zijn?

Dit toekomstverhaal schetst een weinig rooskleurig beeld van hoe de wereld er zal uitzien als computers het heft in handen nemen.
Het verhaal roept bij de lezer wel een reeks vragen op. Misschien is dat wel de bedoeling van de auteur. Hij stelt de computers – die geen gevoelens kennen –  tegenover de mensen. Mensen hebben voor sommige dingen een voorkeur en voor andere niet. Of ze twijfelen wel eens, ze dromen of fantaseren… Allemaal dingen die computers niet doen.
Het is wel toevallig dat net Mike die oudere meneer Groman ontmoet. En die dan ook weet wat hij moet doen om te voorkomen dat de wereld helemaal aan computers wordt overgeleverd. Er waren voordien ook al groeperingen die zich afzetten tegen de almacht van de computers. Mike kende er toevallig ook één. Beide toevalligheden zijn wel noodzakelijk voor het verhaal.
De lezer moet naast pratende robots en drones ook wennen aan een ander pratend wezen. Dat ook een belangrijke rol in het verhaal speelt.
Het verhaal kan niet helemaal overtuigen en komt soms wat ongeloofwaardig over. De rol van volwassenen is ook bijna helemaal bijkomstig.
De smaak van illustraties kan erg verschillen maar deze gekleurde illustraties komen erg ‘kinderlijk’ over en zijn enkel een verluchtiging van het verhaal.
Een toekomstverhaal over een dolgedraaide computerwereld.

Pol Van Damme - juni 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Marco Kunst   

Illustrator
Yannick Pelegrin   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2021

ISBN
9789025775001

Aantal pagina's
144

Prijs
€14,99