Offerkind

aanrader Coverafbeelding van: Offerkind

Trefwoord(en)
stammen
familie
vluchten
overleven
Bronzen Tijdperk

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Het Nederland van vierduizend jaar geleden zag er heel anders uit dan nu. Dat ondervindt Aïn die wegvlucht uit haar familiegroep die op de zanderige gronden leeft van wat nu de Veluwe is. Gelukkig voor Aïn gaat Kraai met haar mee. Vooral het onbekende schrikt hen af. Vreemde stammen met angstaanjagende gewoontes, gevaarlijke moerassen en onverwachte stormen staan hen naar het leven. Aïn wil naar de zee. Maar of ze daar ooit zullen geraken?

Zoals in elk verhaal van Rob Ruggenberg wordt de geschiedenis in dit spannende verhaal tot leven gewekt. In dit verhaal keert de lezer terug naar de Bronstijd. Het leven in Nederland was niet eenvoudig. Kleine familiegroepen leefden samen en hun leefwereld was voor de meesten erg klein. Elke groep had zo zijn eigen gebruiken en die waren soms bijzonder hard. De natuur was al even ongenadig hard.
De auteur schetst een heel levendig beeld van zowel de stammen als de natuur. Daarvoor ging hij niet over één nacht ijs maar documenteerde zich degelijk. Daardoor worden zijn personages en de omgeving bijzonder levendig in beeld gebracht.
Zoals ook in zijn andere verhalen heeft het hoofdpersonage een sterk karakter en wil het zich niet zomaar neerleggen bij de geldende gewoontes. Zo droomt Aïn ervan om de zee te bereiken. Een droom die een rondtrekkende vrouw in haar hoofd heeft geplant. Kraai is een verschoppeling in de familiegroep en door met Aïn mee te gaan, hoopt hij op een beter bestaan.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van verschillende personages. Meestal Aïn of Kraai, maar soms ook anderen als dit voor het verhaal nodig is. Het verhaal verloopt chronologisch en erg realistisch. Het verhaal heeft bijzonder veel vaart, soms zelfs letterlijk, en leest bovendien erg vlot. De lezer zit gekluisterd aan het verhaal dat eindigt in een erg emotionele finale.
In een verantwoording achteraan wordt één en ander verduidelijkt over de Bronstijd in Nederland en de (mogelijke) levenswijze van de mensen.
Een verhaal met een gelijkaardig thema vindt de lezer terug in ‘Geestenkrijger’ van Linda Dielemans.
Prachtig verhaal dat de lezer niet onberoerd laat.
Een sterke aanrader!

Pol Van Damme - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Rob Ruggenberg   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045124407

Aantal pagina's
282

Prijs
€16,99