Oet en Drap – een verhaal over holbewoners

Oet en Drap zijn twee holbewoners die erg op elkaar lijken. Ze zijn allebei naakt en hebben lang haar en een lange baard waarmee ze hun naaktheid verstoppen. Maar zij gunnen elkaar het licht in de ogen niet: wat de een wil, wil de ander overtreffen.
Oet woont in een grot, maar de grot waar Drap in woont is groter. Oet heeft een grot met water, Drap een met vuur. Oet maakt een stoel, Drap een bed. Oet bouwt een huis op zijn grot, Drap een kasteel en dus bouwt Oet een nog groter kasteel op zijn huis. Drap rijd op snelle paarden, Oet zit lekker in de wagen getrokken door het paard. Drap vindt wagens oud en suf en maakt een trein. Maar Oet zoemt hem voorbij in zijn snelle auto. En zo gaat het verder, beiden bouwen een toren van allemaal spullen om ter grootst. Tot de beide torens wankelen…

Een herkenbaar verhaal over jaloezie en elkaar overtreffen, met veel vaart en nog meer humor verteld. De tekst is beperkt door korte, recht-toe-recht-aan zinnetjes met veel actieve dialogen. Die dialogen zijn bijzonder, want de twee spreken een soort naïef taaltje met veel grammaticale fouten dat heerlijk bekt. “Ik grot groter!”, “Ik nu bouwen kasteel”, “Ik rijden paarden heel snel”, “Allemaal jij schuld!”, enzovoort. … Het jonge doelpubliek is hier dol op!
De paginagrote prenten in bruinige aardetinten zijn alleraardigst. De twee mannen zijn afgebeeld met veel humor. Twee  ‘freakjes’ met een hoge aaibaarheidsfactor. Hun expressie is overduidelijk, inleven doe je vanzelf met hen. De illustrator houdt de composities sober en kernachtig en weet in zijn prenten telkens ook nog wat verrassingen in te bouwen die je met veel plezier zoekt (en ontdekt).
Een verrassend prentenboek, herkenbaar en met veel humor verteld en getekend.

Eric Vanthillo - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Alastair Chisholm   

Illustrator
David Roberts

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2020

ISBN
9789025773182

Aantal pagina's
46

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Inch and Grub - A Story About Cavemen

Vertaler(s)
J.H. Gever