Oceaan en hemel

Coverafbeelding van: Oceaan en hemel

Trefwoord(en)
afscheid
walvissen
boten
dromen
grootouders

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Finn woont bij de zee en de zee woont bij hem. Starend uit het raam droomt hij weg naar de plek waar de oceaan de hemel ontmoet. Een magische plek waarover hij de mooiste verhalen hoorde van zijn grootvader. Die zou vandaag 90 jaar worden, waarop Finn besluit om een boot te bouwen, speciaal voor opa, om op reis te gaan naar de plek waar de oceaan en de hemel elkaar ontmoeten. Naar een plek waar walvissen en boten door de lucht zweven, en kwallen en kastelen eindeloos door de hemel waden. Maar na een onschuldig dutje door al dat zware werk lijkt het alsof die reis niet op zich laat wachten…

Oceaan en hemel vertelt het verhaal van Finn die zijn overleden opa mist. Hij herdenkt hem door een boot te bouwen waarmee hij nog graag een lange reis met hem had gemaakt. Maar wanneer Finn’s fantasie hem doet wegdromen, lijkt zijn grootvader helemaal niet zo ver als hij dacht. Een mooie gedachte. Maar meer nog droom je weg bij het decor waartegen dat verhaal zich afspeelt. Wanneer Finn zich eindelijk op weg begeeft naar waar de oceaan de hemel ontmoet, opent zich bij elke nieuwe pagina een nieuw prachtig tafereel.
De potloodtekeningen zijn zacht, met een sereen kleurenpalet. Sommige van de tekeningen zitten propvol elementen om te ontdekken, en om bij weg te dromen of te verzinnen. Want op Luiletterland zitten – uiteraard – wel allerlei bril- en bladvogels, maar wat zich daar achter die stapel boeken verschuilt, is maar de vraag. Andere tekeningen kan je dan weer net door hun eenvoud uren bewonderen. De illustratoren en schrijvers van het boek zijn twee broers uit Canada, maar hebben ook duidelijk een Japanse achtergrond. Dat erfgoed voegt een mooie symboliek toe aan het verhaal, zoals de reusachtige gouden Japanse koi die Finn begeleidt in zijn reis, die natuurlijk niet toevallig de typisch Japanse snor en sik van zijn grootvader draagt. En tot slot kan je ook niet om de prachtige omslagillustratie heen, met een gouden kompas dat de weg wijst naar waar de oceaan en de hemel elkaar ontmoeten.

Elise Cools - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Eric Fan   
Terry Fan   

Illustrator
Eric Fan   
Terry Fan   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2018

ISBN
9789025875268

Aantal pagina's
22

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Ocean meets sky

Vertaler(s)
Rindert Kromhout