Oase – Adem, deel 4

Sky, Colin, River en Jazz bereiken eindelijk Civitas. Na een aantal tests mogen ze in dit paradijsje een huisje betrekken. Het leven lijkt er zoals het was voor de fatale klimaatverandering. De jongeren kunnen eindelijk bekomen van alle doorstane gevaren. Alleen River went moeilijk aan het rustige leventje. Als ze op een dag plots verdwenen is en een videoboodschap achterlaat, kunnen haar vrienden dat moeilijk geloven. Ze gaan op onderzoek uit. Maar dan blijkt Civitas toch niet zo vreedzaam als ze hadden gedacht.

Dit is het vierde deel van de serie ‘Adem’. Het is wel belangrijk om de delen in de juiste volgorde te lezen, anders wordt het moeilijk om de verhaallijn te volgen.
In eerste instantie lijkt het een saaie bedoening te worden, want alles is erg vreedzaam in Oase, zoals Civitas ondertussen heet. Jazz is helemaal weg van Xan, de supercomputer die alles regelt in dit kleine paradijs. Colin en Skye zijn aan elkaar verslingerd. Enkel River blijft rusteloos. Zij voelt aan dat er iets niet klopt. En dat blijkt ook zo. Vanaf dan zijn de vier vrienden weer op elkaar aangewezen om elkaar te redden en de dreiging af te wenden.
Blijkbaar heeft Oase ook een duistere kant. Die heeft de auteur niet zelf gevonden, maar overgeplant uit andere verhalen. Niet origineel, maar het past wel in het geheel van het verhaal. Al is het wel wat vreemd dat er zoveel (gewapende) bewakers in dit vreedzame oord aanwezig zijn. En hoewel we ons in een verre toekomst bevinden, lijken die wapens verdacht veel op hedendaagse exemplaren.
Het verhaal wordt door een alwetend auteur verteld vanuit het standpunt van verschillende personages. De jongeren worden levensecht en herkenbaar beschreven waarbij ook hun gevoelens niet achterwege blijven. Het verhaal leest bijzonder vlot en door de snel op elkaar volgende gebeurtenissen blijft de lezer geboeid.
De reeks sluit voor de vier jongeren wensvervullend af, al is de wereld nog lang niet gered.
Een lovenswaardige reeks die het lezen zeker waard is!

Pol Van Damme - november 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Nico De Braeckeleer   

Uitgeverij
Bakermat   


Reeks
Adem

Jaartal
2019

ISBN
9789059246867

Aantal pagina's
330

Prijs
€15,99