Nours geheime bibliotheek

Coverafbeelding van: Nours geheime bibliotheek

Trefwoord(en)
oorlog
lezen
kinderen
overleven

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Wanneer de Syrische oorlog Nours stad bereikt brengt ze samen met haar neef Amir en verschillende andere families veel tijd door in donkere kelders. Al snel beginnen de kinderen plannen te maken om een geheime bibliotheek op te zetten zodat de donkere dagen van de oorlog verlicht kunnen worden door boeken.

De combinatie van koude en warme kleuren binnen één tekening en het beperkte kleurenpalet werkt goed en geeft het geheel een bijzondere uitstraling. Pas als de oorlog zijn intrede doet, verandert het kleurenpalet. Want die oorlog kan alleen gevat worden in het grijs van stof en angst. Voor ons is het al te makkelijk te hervallen in het idee dat een oorlog iets is van ver weg en vooral lang geleden. Het feit dat er mensen tijdens het schuilen in de kelder op hun telefoon zitten, iets wat we allemaal doen, doet het besef hard binnenkomen dat oorlog iets van alle tijden is, ook de onze.
Nours geheime bibliotheek is een oorlogsboek, maar meer dan dat is het een lofzang op de kracht van boeken en de schoonheid van fantasie. Dat er echt een geheime bibliotheek bestond in Daraya, een stad ten zuidwesten van Damascus, maakt het verhaal nog bijzonderder.

Mathilde Lemm - oktober 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Vali Mintzi

Illustrator
Wafa’ Tarnowska

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2023

ISBN
9789051169638

Aantal pagina's
32

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Nour's Secret Library

Vertaler(s)
Joukje Akveld