(Not) so perfect

De strikt georganiseerde Madeleine heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld. Tot en met haar carrière en haar huwelijk met de knappe leraar Engels. Als er een organisator voor het jaarlijkse schoolfeest wordt gezocht, is zij dan ook de geknipte kandidaat. Tot haar afgrijzen is er echter ook een jongen die het feest wil organiseren. Hij is de meest slordige en warhoofdige jongen van de school. Die maakt toch geen enkele kans? Of toch?

De tegenstelling tussen de twee hoofdpersonages kan bijna niet groter zijn. De tot in de puntjes gestructureerde Madeleine is de volledige tegenpool van de chaotische Marco. Zij heeft haar hele toekomst al gepland. In haar denkbeeld van het schoolfeest – dat ze volledig in het teken plaatst van haar adoratie voor haar leraar Engels – past de manier waarop Marco het feest wil organiseren totaal niet. Zij kan ook niet aanvaarden dat dingen anders lopen dan hoe zij ze ziet, of denkt te zien. Als zulke dingen dan toch gebeuren, raakt ze helemaal overstuur.
Deze tegenstelling tussen de twee jongeren wordt op een heel realistische manier verwoordt door de auteur. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Madeleine, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door haar ogen naar de wereld om haar heen en hoe zij daarover denkt en zich erbij voelt.
Toch blijft het verhaal eerder lichtvoetig, al komen er ook serieuzere elementen onder de aandacht. Zoals haar gevoel van eenzaamheid bij haar druk bezette ouders en de vooroordelen die men heeft tegenover mensen die men eigenlijk niet kent en die men enkel op hun uiterlijk beoordeelt. Maar evengoed de invloed die men uitoefent op anderen.
De personages zijn levensecht beschreven en de dialogen komen erg vlot over. De gebeurtenissen zijn eveneens realistisch en de schoolomgeving is erg herkenbaar. Enkel het beeld dat meisjes gestructureerd zijn en jongens nonchalant slordig kan wat clichématig overkomen.
Een vlot lezend verhaal waarbij de gebeurtenissen die de lezer regelmatig tot een glimlach bewegen, elkaar snel opvolgen, met een zekere ernstige ondertoon.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Linda van de Pol

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2021

ISBN
9789025881511

Aantal pagina's
141

Prijs
€14,99