Noorse sagen – voorbij de regenboogbrug

Coverafbeelding van: Noorse sagen – voorbij de regenboogbrug

Trefwoord(en)
sagen
verhalenbundel
Noorse mythologie
Noorwegen

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Twee jaar geleden werkten Kevin Crossley-Holland en Jeffrey Alan Love samen aan het magistrale en lijvige boek ‘Noorse mythen over Odin, Thor en Loki’. Deze keer bundelden zij hun talenten weer tot een aangrijpende verhalenbundel die misschien wel iets minder dik is en heel wat minder verhalen bevat, maar er toch niet voor moet onderdoen.
De duistere sfeer in zowel de verhalen als in de illustraties grijpt je bij je nekvel en laat je niet los. Je wordt ondergedompeld in een voor velen onbekende wereld vol listen, verraad, heldendaden, moed, en meer. Tegelijkertijd leer je ook het harde en geïsoleerde leven kennen in IJsland in lang vervlogen tijden toen de goden soms afdaalden naar Midden-Aarde om met de reuzen te vechten, om deals te sluiten met hebberige dwergen, om mensen bij te staan in moeilijke keuzes of beslissingen, of gewoon voor hun plezier. En waar ook doden konden rondzwerven als schimmige geesten tussen leven en dood
Na een kort, verhelderend voorwoord over Scandinavië en zijn mythen volgen 5 verhalen, het ene al spannender dan het andere. Zoals Ulf en Thora die, dank zij de tussenkomst van de goden Odin, Honir en Loki, hun enige dochter Asta konden redden uit de handen van de bergtrol. Of Skarp, de dode vrek, die als geest rondwaarde om met zijn geld te spelen, terwijl Gudrun, zijn arme weduwe, nauwelijks de eindjes aan elkaar kon knopen. In het derde verhaal bezoekt het herderinnetje Inga de godin Friggs in haar grot vol diamanten, robijnen, smaragden, en meer. Toch kiest zij als geschenk het eenvoudige boeketje blauwe bloemen. In het vierde verhaal steekt de god Odin de regenboogbrug over om zich te meten met Tanger, de slimste van alle reuzen. En in het laatste verhaal geeft Halldor zijn gave als dichter door aan Asgard.
Elk verhaal lees je met ontzag. De auteur sleept je mee door een wereld alsof je in een film beland bent. Heerlijke ‘leesvoer’ om in te verdwijnen en om de realiteit achter je te laten. Terwijl die realiteit ook nooit ver weg is, want zoals het mythen betaamt, zeggen zij ook veel over het leven en het handelen vandaag.
De donkere prenten sluiten perfect aan bij de schimmige wereld die in de verhalen beschreven wordt. De illustrator schildert en componeert zich een wereld bij elkaar die ver de realiteit overstijgt en het intuïtieve en de sfeer meesterlijk weergeeft. Zij geven kracht aan de mythen en doen ze ook op je netvlies branden.
We kijken reikhalzend uit naar ‘meer’ van dit perfecte duo…

Bekroond met een Zilveren Penseel 2021.

Eric Vanthillo - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Kevin Crossley-Holland   

Illustrator
Jeffrey Alan Love   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2020

ISBN
9789047712299

Aantal pagina's
98

Prijs
€17,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Norse tales - Stories from Across the Rainbow Bridge

Vertaler(s)
Margaretha van Andel