Noorse Mythen over Odin, Thor en Loki

Coverafbeelding van: Noorse Mythen over Odin, Thor en Loki

Trefwoord(en)
mythen
Noorwegen
goden
reuzen
dwergen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Na een inleiding over de Noorse mythen krijgt de lezer een overzicht van de verschillende goden en godinnen, de dwergen, de reuzen en de verschillende werelden waarin deze wezens samen met de mensen leven. De enorme levensboom Yggdrasil verbindt de verschillende niveaus waarin de werelden zich bevinden.
Daarna volgen twintig uitgebreide verhalen – mythen – over gebeurtenissen die zich tussen de goden, dwergen, reuzen en mensen afspelen. De verhalen zijn verrijkt met een groot aantal ‘scherpe’ illustraties in voornamelijk zwart en wit. Een namenlijst en verantwoording sluiten het boek af.

Dit is geen boek om in één ruk uit te lezen. Het boek in groot formaat is daarenboven behoorlijk zwaar waarbij een tafel geen overbodige luxe is.
De lezer maakt doorheen de verhalen kennis met de niet al te zachtzinnige wereld waarin de goden, dwergen, reuzen en mensen leven. Hoewel het verschillende verhalen zijn, volgen ze wel chronologisch op elkaar. Er wordt meermaals verwezen naar gebeurtenissen uit vorige verhalen. Door de vele verschillende wezens met voor Nederlands-lezende lezers niet altijd gemakkelijk uit te spreken namen, moet de lezer erg aandachtig blijven om deze wezens uit elkaar te houden. Niettemin weet de auteur een bijzonder wereld op een erg rijke manier te beschrijven en blijken de goden toch niet altijd zo positief over te komen. Listen, bedrog en brute kracht zijn hen niet ongewoon. Vooral de sluwe en gluiperige Loki maakt het de goden soms erg moeilijk. En de mensen komen maar weinig voor in de confrontaties tussen de goden, reuzen en dwergen.
Vertelt de eerste mythe het verhaal hoe het allemaal begon, dan vertelt de laatste mythe een erg bedroevend einde van de godenwereld!
De erg knappe illustraties, die veelvuldig aanwezig zijn,  illustreren op een mysterieuze maar bijzonder passende manier de mythen.
Als eerste kennismaking met de Noorse mythen is het boek misschien iets te zware lectuur. Voor liefhebbers van Noorse mythen beslist de moeite waard en een verrijking van de Noorse godenwereld.

Bekroond met een Zilveren Penseel 2019.

Pol Van Damme - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Kevin Crossley-Holland   

Illustrator
Jeffrey Alan Love   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2018

ISBN
9789047710110

Aantal pagina's
238

Prijs
€27,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Norse Myths: Tales of Odin, Thor and Loki

Vertaler(s)
Margaretha van Andel