Noorderlicht

Coverafbeelding van: Noorderlicht

Trefwoord(en)
gezin
familieproblemen
eiland
identiteit

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Onderweg naar een vakantie met haar ouders op een druilerig eiland krijgen Ive en haar vader een ongeluk met de auto. Ze kunnen hun reis verder zetten en Ive ontmoet Evi. Een ondernemend en doortastend meisje dat de vakantie een stuk spannender maakt. Want haar ouders zijn toch maar enkel met zichzelf bezig. Maar Ive heeft last van vreemde dagdromen na het ongeluk. Wat is er aan de hand?

Dit boek bevat een erg gelaagd verhaal. Het vraagt wel heel wat leeservaring van de lezer om alle facetten van het verhaal goed te vatten. Het fragment uit het spookje vooraan in het boek staat er niet voor niets. Maar dat wordt pas veel later duidelijk. Er heerst een wat sombere sfeer in het verhaal. Niet in het minst omdat het weer al even somber en nat is.
Het verhaal draait eigenlijk rond de relatie tussen Ives ouders die worstelen met hun houding tegenover elkaar. Ives vader wil niets liever dan dat alles vrolijk en opgewekt blijft. Hij houdt vast aan zijn herinneringen over hoe de relatie met zijn vrouw vroeger was. Terwijl Ives moeder een andere weg wil inslaan. Ive zit daartussen gewrongen en enkel met de ideeën van de stoere Evi weet ze zich staande te houden. Maar wie Evi eigenlijk is, beseft enkel de aandachtige lezer.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ive, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee naar de gebeurtenissen door de ogen van Ive. Hoe zij de dingen ervaart, wat ze denkt, wat ze droomt en hoe ze reageert op de andere personages.
Het verhaal kent een open einde al kan de lezer wel vermoeden hoe het verder verloopt.
Een bijzonder verhaal over gezinsrelaties en hoe de betrokken personages daarop reageren.

Pol Van Damme - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Van Praag   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2021

ISBN
9789047712534

Aantal pagina's
186

Prijs
€15,99