Noord

Coverafbeelding van: Noord

Trefwoord(en)
dieren
poolgebieden

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Vijfendertig dieren die voornamelijk in de poolgebieden leven vertellen zelf hoe hun leven verloopt. Elk dier staat afgebeeld met een paginagrote illustratie terwijl zijn of haar uitleg op de andere pagina staat. Twee kaarten, een wereldkaart en een kaart van het Noordpoolgebied, achteraan het boek geven aan waar deze dieren leven. Daarna volgt nog een inhoudsopgave en een dankwoord.

Dit dierenboek in groot formaat is erg toegankelijk voor jonge lezers. De dieren zelf vertellen waar en hoe ze leven. Maar ook de bedreigingen en dan vooral de klimaatverandering komen aan bod. Sommige dieren komen enkel voor in de poolstreken terwijl andere ook in meer gematigde streken kunnen leven of zelfs – zoals de walvissen – helemaal naar de tropen trekken.
De teksten in een eenvoudige taal zijn makkelijk te lezen, ook voor jongere kinderen. Bij elk dier staat ook een soort paspoort dat de soort vermeldt (met zelfs de officiële Latijnse naam erbij), waar het dier leeft, de lengte, het gewicht, de leeftijd, het aantal en ook de beschermingsstatus. Opvallend daarbij is dat deze status soms als ‘gevoelig’ of ‘bedreigd’ staat aangegeven terwijl het aantal soms nog erg hoog is en dat bij andere minder talrijke diersoorten de status ‘niet bedreigd’ is. Het wordt niet aangegeven waarop men zich daarvoor gebaseerd heeft.
De bijzondere illustraties zijn dikwijls linosneden die al dan niet voorzichtig verder zijn ingekleurd. Erg sfeervolle illustraties.
Mooi informatief dierenboek waar de dieren zelf het woord voeren in een makkelijk verstaanbare taal.
Beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Jesse Goossens

Illustrator
Marieke ten Berge   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2021

ISBN
9789047712039

Aantal pagina's
84

Prijs
€19,99