Nog lang geen later

aanrader Coverafbeelding van: Nog lang geen later

Trefwoord(en)
poëzie
emoties
leven
liefde
opgroeien
vriendschap

Genre
poëzie

Vanaf
13 jaar

Er loopt een kloof door mijn hoofd.
Tussen waar ik ben en wil zijn.
Tussen daar en hier, nu en ooit.
Dit fragment uit het gedicht ‘Kloof’ typeert de ganse bundel vol gedichten over herkenbare zaken uit het leven van wie opgroeit, over toen en nu en later: over geboren worden, over klungelen in de gymles, over vakantie en eindeloze ritten door de bergen, over geloven en twijfelen, over het bouwen van een kippenhok en vierhonderd kippenrassen, over buurman Bart en analfabetisme, over het balanceren op een klif, over het milieu en protest, over boeken en over lezen, over de liefde, en over zoveel meer.
Spiering kneed als het ware woorden en zinnen tot kleine verhaaltjes die herkenbaar zijn en tegelijkertijd je gedachten aanwakkeren met onverwachte beelden en associaties die je wereld openbreken. Je leest en verbaast en verwondert je haast bij elke zin over zoveel schijftalent, over zoveel kunde om helder en transparant te combineren met gelaagd en mysterieus. Met vele stiltes tussen de zinnen door die je doen reflecteren over je eigen leven en je eigen ervaringen.
Al deze pakkende verzen die je best mondjesmaat tot je neemt, zijn prachtig geïllustreerd door al even poëtische prenten. Verstegen schildert en componeert vage beelden vol sfeer die ruimte laten voor verbeelding. Zij associeert vrij op de gedichten en voegt er een laag aan toe die aansluit bij het vermoeden en de intuïtie.
De meer dan fraaie vormgeving van het geheel door Nanja Toebak maakt dat woorden en beelden samen elkaar versterken tot een niet te missen boek voor jong én oud. Een absolute aanrader!

Dit boek is genomineerd voor de Boonprijs 2024 in de categorie kinder- en jeugdliteratuur.

Eric Vanthillo - maart 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Kees Spiering

Illustrator
Jeska Verstegen   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2023

ISBN
9789021039756

Aantal pagina's
88

Prijs
€24,99