Noem me Nathan

aanrader Coverafbeelding van: Noem me Nathan

Trefwoord(en)
puberteit
transgender
identiteit

Genre
graphic novel

Vanaf
13 jaar

Voor Nathan is de puberteit nog heftiger dan voor een aantal anderen. Hij voelt zich een jongen, maar zit in het lichaam van een meisje. Door zijn frustratie en wanhoop reageert hij fel op zijn familie en vrienden. Pas als hij zich openstelt voor zijn omgeving en ziet dat die hem liefdevol omringen, kan hij een nieuwe periode in zijn leven beginnen, naar wie hij werkelijk is.

Deze graphic novel komt bij de lezer al even heftig binnen als wat er met Nathan gebeurt. Op een bijzonder knappe manier wordt de groei en evolutie bij Nathan en zijn omgeving in beeld gebracht. Hij heeft zich altijd een jongen gevoeld, maar eens zijn lichaam begint te veranderen en hij in de spiegel een meisje ziet, wordt hij boos, gefrustreerd en wanhopig. Elke puberende jongere kent wel zulke momenten, maar voor Nathan en jongeren die met hetzelfde gegeven worstelen, kan dit nog veel heftiger zijn.
Door de fraaie manier van tekenen en de bijzonder juiste aanpak, krijgt de lezer/kijker een heel goed beeld van wat er zich bij deze jongeren afspeelt. Ook hoe de omgeving van deze onzekere jongeren reageert, is erg belangrijk en dat toont deze graphic novel fantastisch goed, tot in kleine dingetjes toe. Het geeft jongeren (én volwassenen) een kapstok om met deze materie op een goeie manier om te gaan en te reageren.
De quote van L’Humanité heeft dit perfect verwoord: ‘Je slaat dit boek dicht met het gevoel iets belangrijks geleerd te hebben, opener te staan voor de complexiteit en anders naar de wereld te kijken.’
Een bijzonder sterke aanrader!

Bekroond met een Bronzen Penseel 2022.

Pol Van Damme - juli 2021

Zoek op bib.be

Illustrator
Quentin Zuttion

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045125039

Aantal pagina's
141

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Appelez-moi Nathan

Vertaler(s)
Arend Jan van Oudheusden