No exit

Coverafbeelding van: No exit

Trefwoord(en)
pesten
groepsrelaties
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Vesper denkt dat ze op een luxe-vakantie vertrekt als ze het cruiseschip opstapt. Maar niets is minder waar. Ze is opgegeven voor een ‘No-exit’-programma, een heropvoedingsprogramma voor pesters. Voor No Exit zijn er geen regels, alles is toegestaan en Vesper en haar lotgenoten vrezen al snel voor hun leven. Ontsnappen midden op open zee is echter onmogelijk. Er is ook haar kamergenote Gwen, die onschuldig beweert te zijn en een snoever die prat gaat op zijn pestgedrag en iedereen uitdaagt. Hoe overleeft Vesper deze tien dagen?

Het verhaal wordt voor het grootste deel verteld vanuit het standpunt van Vesper, in de ik-vorm. De lezer leert de andere deelnemers kennen door haar ogen en ervaart de gebeurtenissen zoals zij ze voelt. Het doel van het programma is misschien lovenswaardig maar de manier waarop – oog om oog, tand om tand – absoluut niet. De personages uit het verhaal komen levensecht over en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. De dialogen zijn vlot en herkenbaar. Het wordt ook duidelijk dat pesters niet over de hele lijn ‘slecht’ zijn, maar ook vrienden kunnen maken en voor elkaar kunnen opkomen of elkaar beschermen.
Tussendoor in het verhaal staan er stukjes uit een onbekend dagboek (waarin het meeste doorstreept is). Iets wat pas in het slot duidelijk wordt. De manier waarop één van de deelnemers een probleem oplost, is al even drastisch en incorrect als het programma zelf.
Vlot lezend verhaal over een controversieel anti-pestprogramma dat heel duidelijk maakt dat pestgedrag nefaste gevolgen heeft voor de slachtoffers. Zelfs lang nadat het pestgedrag gebeurd is.

Pol Van Damme - mei 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Maren Stoffels   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2023

ISBN
9789025884666

Aantal pagina's
193

Prijs
€15,99