Nina Tomatina

aanrader Coverafbeelding van: Nina Tomatina

Trefwoord(en)
pesten
school
vriendschap
fantasie
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Na ‘Tante Teefje’ (uitgave 2017), ‘De kindervleesfabriek’ (uitgave 2019) en ‘De tandenslager’ (uitgave 2021) is er nu deze in het oog springende, felrode ‘Nina Tomatina’.
Allemaal hebben zij hetzelfde formaat en dezelfde stijl waardoor je haast van een reeks kan spreken.
En dat klopt, want ook in stijl vormen deze 4 hilarische prentenboeken een eenheid: vlot geschreven op rijm, herkenbaar qua thema, lekker overdreven aangedikt en doordrongen van een heerlijke humor. Wat ze telkens geschikt maakt voor een jong (vanaf 5 jaar) én ouder publiek.
Het verhaal over pesten is herkenbaar en bezorgt je geregeld kippenvel. Zo heerlijk overdreven dat het elke subtiliteit mist, maar echt wel tot je verbeelding spreekt.
Op de school van Nina komt een nieuwe leerling: Trina. Nina noemt haar “toptrut tengere Trina”.  Want Trina is een vreselijk gemene pestkop die niemand spaart. “Haar zoete snoet verbergt zeer goed het vreselijk venijn. Ik zweer het je: geen enkel kind kan nog gemener zijn.
Steffi en Monica – “zo dwaas als twee sardientjes” – worden snel haar beste vriendjes en met zijn drieën terroriseren ze gans de school. Lijm aan het stuur van de fiets, een slak in de pennenzak, snot op een tas, en nog veel meer. Als Nina op school komt met een nieuwe rode jas, is Trina er als de eerste bij om haar “Nina Tomatina” te noemen.  Even wordt het voor Nina allemaal te veel, maar haar vrienden kunnen haar bedaren. En dan… is het tijd voor het toneel dat zij met de klas op het grote schoolfeest zullen opvoeren. Trina weet alles naar zich toe te trekken en de anderen venijnig en doortrapt de slechtste rollen en taken toe te bedelen. Dit kan zo niet langer duren. En dan rijpt er een plan… Een plan met een grandioze afloop…

Net als in de andere boeken leest het verhaal hier ook weer zeer vlot. Verstraeten schuwt geen taboes en construeert een wervelend verhaal op rijm dat je meesleurt in een zeer herkenbare context. De humor en de overdrijvingen geven het geheel lucht en de ironie maakt dat de boodschap nooit drammerig wordt.
De brute, paginagrote prenten van Annelies Vandenbosch zijn al even overdreven en uitvergroot. Met een speelse flair schetst en schildert ze taferelen met een rijke en sprekende expressie. De sobere kleurenkeuze (enkel rood en zwart op wit) treft doel, terwijl de immense, dreigende  schaduwen je als lezer/kijker haast doen ineenkrimpen van schrik.
Tekst en tekeningen getuigen weer van een perfecte samenwerking, meesterlijk vorm gegeven door de illustrator zelf.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Ruth Verstraeten

Illustrator
Annelies Vandenbosch   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2022

ISBN
9789002275807

Aantal pagina's
76

Prijs
€16,99