nijntje x rembrandt

In 2019 wordt in Nederland het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met vele activiteiten en bijzondere tentoonstellingen. Waaronder de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’ in het Rijksmuseum Amsterdam.
Bij de tentoonstelling horen tal van publicaties, waaronder deze kleine, kleurrijke uitgave. Wat hebben Rembrandt en Nijntje gemeenschappelijk? Dit boekje gaat ernaar op zoek.
Zo staan Maarten Soolmans en Oopjen Coppit (schilderij uit 1634) naast de prins en Assepoester uit het boekje ‘Assepoester’ uit 1966. Zijn hun kleren gelijk? En hun schoenen? …
In een ‘zelfportret met baret en opengesperde ogen’ uit 1630 lijkt Rembrandts blik op die van Nijntje als hij een spook ontdekt in 2001.
In ‘Landschap met een stenen brug’ uit 1638 zie je de zon voorzichtig door de wolken komen. Net zoals de zon en de wolk uit ‘Boris op de berg’ uit 1989.
Enzovoort.
De makers toetsen 18 fragmenten uit bekende schilderijen van Rembrandt aan evenveel fragmenten uit eerder verschenen boekjes van Dick Bruna. Diepgaand is het niet, wel speels en prettig. En voor de jonge doelgroep een geslaagde aanzet tot kunsteducatie. Ook mooi dat achteraan alle schilderijen en fragmenten uit de boeken worden toegelicht met naam en plaats en jaartal. Een geslaagde publicatie, verzorgd vormgegeven door Irma Boom Office, ook verkrijgbaar in het Engels.
Na gebruik van dit boekje zal niemand nog durven beweren dat de schilderijen van Rembrandt niet voor kinderen geschikt zijn. En dat is toch wel een edel doel!

Eric Vanthillo - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Dick Bruna   

Illustrator
Dick Bruna   

Uitgeverij
Mercis Publishing   
Rijksmuseum Amsterdam


Reeks
Nijntje

Jaartal
2019

ISBN
9789056477967

Aantal pagina's
44

Prijs
€12,95