Nijntje art parade

aanrader Coverafbeelding van: Nijntje art parade

Trefwoord(en)
beeldende kunst
jubileum
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

In 1955 verscheen het eerste boek over Nijntje. En nog steeds – 60 jaren en meer dan 30 boeken in meer dan 50 talen en wereldwijd ruim 85 miljoen exemplaren verder – heeft het strakke figuurtje niets aan populariteit ingeboet. Kinderen blijven ernaar vragen. En wie ooit kind was, wordt er steeds weer door verwonderd.
Om dit jubileum te vieren, vroeg de uitgeverij aan 60 kunstenaars uit verschillende disciplines om een 1,80m hoog beeld van Nijntje te decoreren. Al deze Nijntjes zijn te zien op verschillende locaties in Nederland en Japan onder de gemeenschappelijke naam ‘Art Parade’. Na afloop van dit evenement werden de beelden geveild ten bate van onderwijsprojecten van Unicef.
Een mooi en nobel opzet waarvan dit kunstboek een meer dan geslaagde tweetalige (Engels en Nederlands) neerslag is.
De beeldend kunstenaar Hans van Bentem maakte een Gothic-Nijntje, de modeontwerper Mattijs van Bergen een papieren Nijntje. De Spaanse kunstenares Lita Cabellut plaatste Nijntje centraal in een carrousel van de witte stilte en draagt het op aan alle vergeten en mishandelde kinderen over de hele wereld. Florentijn Hofman, de kunstenaar die wereldwijd bekend is door zijn ‘Rubber Duck’, de gigantische gele badeend die de wereld rondreist, maakte een badeend-Nijntje ofte een Neendje. Joost Swarte maakte een herfstig Nijntje met vallende blaadjes. Enzovoort.
Een diverse stoet Nijntjes trekt aan je oog voorbij. Stuk voor stuk eigenzinnig en apart, allemaal fantasierijk en kunstzinnig. Met tevens veel humor en verwondering. Een feest voor het oog!
Net als de iconografische eenvoud van Nijntje zelf, is dit boek helder en eenvoudig opgezet. Na een kort voorwoord blader je doorheen de 60 beelden. Paginagroot afgebeeld met telkens de vermelding van de maker en de titel. Het accent ligt hier duidelijk op het beeld. De overige uitleg lees je in een tweede deel waarin elke kunstenaar wordt voorgesteld met een korte bio en de motivatie waarom hij of zij Nijntje heeft getransformeerd.
Kortom, een origineel werk dat groot en klein zal bekoren. Om in te grasduinen, om je te verwonderen, om het kind in jou te wekken, om je eigen creativiteit te voeden en te stimuleren.
Daarom zeker een aanrader voor Nijntjes-fans en alle anderen.

Eric Vanthillo - april 2016

Zoek op bib.be

Auteur
diverse

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Mercis Publishing   


Jaartal
2015

ISBN
9789056476267

Aantal pagina's
136

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Miffy art parade